İmar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak bilgileri ayrıntılarıyla gösteren plana imar planı deniyor.Peki imar revizyonu ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
Kentsel gelişme alanları ihtiyacının büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alan sınırları dışında karşılanma gereği halinde, kent bütününü, kentsel gelişme alanını ve bu alanlarla bütünlük gösteren alanları kapsayan çevre düzeni planları yapılması gerekiyor.Peki imar revizyonu ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
Hazırlanan uygulama imar planı ya da nazım uygulama planın her tür ve ölçekteki planın ihtiyaca cevap vermediği veya uygulamasının mümkün olmadığı veya sorun teşkil ettiği durumlarda yeni bir plan hazırlanması gerekiyor. Yeniden hazırlanan bu plan imar revizyonu deniyor.
İmar revizyonu yapılacak alan ve yakın çevresinin bir bütünlük içinde ele alınması ve değerlendirilmesi için eşik analizi, yerinde yapılan incelemeler gibi fiziksel çalışmalarla birlikte, bilimsel tekniklere ve yöntemlere dayalı, yeterli nitelikte ve kapsamda ekonomik, sosyal, kültürel, politik, tarihi, sektörel ve teknolojik araştırmalar yapılıyor, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri ve önerileri alınıyor ve değerlendiriliyor.
İmar revizyonunun kimler tarafında yapılacağına”İmar Planlarının Yapımını Yükümlenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Ehliyet Durumlarına Ait Esaslar” yönetmeliğinin 6. maddesinin B fıkrasında yer veriliyor.
Söz konusu yönetmeliğe göre; “Planlama işlerini yapacak müelliflerde, Üniversite, Akademi veya Yüksek Okulların şehir planlama, bölge planlama, kentsel tasarım veya mimarlık fakülte veya bölümlerinden, şehir plancısı, bölge plancısı, kentsel tasarımcı veya mimar ünvanları alarak mezun olmaları veya bu disiplinlerden birinde lisans üstü öğrenimi yaparak Master veya Doktor derece ve ünvanlarını kazanmış olması gerekiyor.
İmar durumu neye göre belirlenir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com