Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar karmaşasının önüne geçilmesi için planmanın tek elden yönetilmesi gerektiğini ifade etti.
İmar karmaşası yaşanmaması için planlamanın tek elden yönetilmesi gerektiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bakanlığımız bugüne kadar Türkiye’nin her köşesinde plan yetkisini kullanmış ama artık kullanmayacağız. Kimse tapusunu alıp Ankara’ya gelmesin, yoğunluk istemesin. Yüksek kat isteyen kapımızı çalmasın, onların işini yapmayacağız. Ancak kamu yararı olan yerde ya da belediyenin haklı talebi yerine getirmemesi durumunda devreye gireriz” dedi.
YETKİ İBB’YE GEÇİYOR
Türkiye’nin her yerinde aynı imar yönetmeliği uygulanmasının sorun yarattığını belirten Özhaseki, “Biz temel kuralları belirleyeceğiz. Sonra her şehrin kendi anayasası olacak. İstanbul için ayrı, Sivas için ayrı olacak. 7’nci aya kadar her şehrin imar yönetmeliği ayrı çıkacak. Bir de kentsel dönüşümden istifade etmek isteyenler, binalarının riskli olduğunu düşünenler Ankara’ya kadar geliyorlardı. Bu yetkimizi İstanbul Büyükşehir Belediyemize devrediyoruz” dedi.
YILLIK 500 BİN DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşüm ile ilgili hedeflerini de anlatan Özhaseki, “5 yıl içerisinde kentsel dönüşüm yasasına dayalı olarak değiştirebildiğiniz 965 bin konut var. Bu sayı çok yeterli gözükmüyor. 1999’dan önce yapılan bina sayısı ise 15 milyon. Bunun da en az yüzde 50’si riskli. 15 sene içerisinde bu binaların hepsini dönüştürmek gibi bir zorunluluğumuz var. Türkiye çapında 500 bin, İstanbul çapında yılda 250 bin konutu dönüştürmeliyiz. 2017 okun yaydan çıkmadan önceki gerilme anı. 2018’de dönüşüm hızlanacak. 2018 yılında başlayıp her yıl 500 bin konutu dönüştürürsek ortalama ülke ekonomisine 40 milyar dolarlık bir hacim oluşturmuş oluruz. Neredeyse yüzde 100 yerli olan bu sektör iç piyasaya ilaç gibi olur” dedi.
Belediyelerin finansman sorununu çözmek için çalıştıklarını da belirten Özhaseki, sıfır faizle kredi imkânı sağlayacaklarını dile getirdi. Özhaseki, bakanlığa ait mülklerin satışı, İller Bankası geliri ve geliştirilen projelerden sağlanan kaynakla dönüşüme yılda 5 milyar lira kaynak oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.
ASKERİ ALANLAR KULLANILACAK
KENTSEL dönüşümün yoğunluk artışı ile yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Bakan Özhaseki, “2 emsal 4, 4 emsal 8 oluyor. Ama yol, otopark, okul artmıyor. Bunun yerine rezerv alanlar belirleyelim ve müteahhitlere verelim. Vatandaş yine yerinde kalsın. Şehrin içindeki askeri alan yeşil kalacak ama şehrin dışında üstünde 2 ağaç olmayan askeri alanlar var. Bunları kullanabiliriz” dedi.
FİKİRTEPE’YE 10 BİN BİRİM
BAKANLIK 10 yıl önce dönüşüm alanı ilan edilen İstanbul Fikirtepe’de sürece müdahale etti. Pazar günü Fikirtepe’de 13 yapı adasında temel atacaklarını, 2 ada da yıkıma başlayacaklarını belirten Bakan Özhaseki, “Kiptaş ve İller Bankası ortaklığıyla çözüm ortağı olduk. Pazar günü 10 bin 269 bağımsız biriminin temelini atıyoruz” dedi.
Hürriyet / Gülistan ALAGÖZ