Arsa üzerindeki yapılaşmaya dair bilgileri gösteren imar durum belgesi; Ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceğini; İnşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağını; Terkler, tevhid ve ifraz şartları ile arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceğini gösteriyor.
İmar durumunun belge olarak alınmak istenmesi halinde belediye tarafından belli miktarlarda ücret talep ediliyor. İmar durum belgesinin belediyeden alınabilmesi için dilekçe, tapu aslı, çap aslı ve vekaletname de gerekiyor.
Büyükşehir belediyelerine bağlı ilçe belediyelerinde E-belediye uygulaması ile online imar durumu sorgulamaı yapılıyor. Fakat bu e-imardaki bilgilerin bilgi amaçlı olup, kesinlikle yasal geçerliliği olmadığını bilmek gerekiyo
Yasal bilgi alınabilmesi için belediyenin ilgili birimlerine gereken evraklarla başvuru yapılması gerekiyor.Peki imar durum belgesi kaç yıl geçerli? diyorsanız işte yanıtı..
İmar durum belgesinin geçerlilik süresi bulunuyor. Her hangi bir plan tadilatı olmaması halinde belgenin süresi 1 yıl olarak belirleniyor.
Son 1 yıl içinde imar durum belgesine binaen bina ruhsatı verilmemesi halinde, yeniden imar durum belgesi düzenlenmesi gerekiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın