İki tapunun birleştirilmesi tapuda yapılacak tevhit işlemiyle mümkün olabiliyor. Peki İki arsa nasıl birleştirilir? İki arsanın birleştirilmesi için gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
İki arsa nasıl birleştirilir?
Arsa birleştirme işlemi arsa tevhit işlemi olarak da biliniyor. Arsa birleştirme işlemi zıddı bir ifraz işlemi olarak tanımlanıyor. 2010/4 sayılı genelgede birleştirme (tevhit); “Birbirine bitişik birden çok parselin bir parsel haline dönüştürülmesini” ifade ediyor, şeklinde tanımlanıyor.
Peki İki arsa nasıl birleştirilir? İki arsanın birleştirilmesi için gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Aynı kişiye ait arsalar birleştirilebildiği gibi, değişik kimselere ait arsalar da birleştirilebiliyor.İki tapuyu birleştirme işlemleri için gerekli belgeler ile birlikte tapuya müracaat edilebiliyor.
İki arsanın birleştirilmesi için gerekenler…
Talebin gerçek veya tüzel kişilerce yapılması halinde;
-Taşınmaz malın güncel tapu senedi veya tapu kayıt örneği.
-Taşınmaz mal malikinin kimliği ya da vekilinin vekâletname örneği ve kimliği.
-Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise aile nüfus kayıt örneği ve kimliği.
-Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, işin yapılması için yetki verildiğini açıkça belirten yetki belgesi ve imza sirküleri ile temsilcinin kimliği.
-Taşınmaz malın sahibi ölmüş ise talepte bulunanların mirasçı olduklarını gösterir veraset belgesi veya vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimliğidir.
Arsa birleştirme işleminin tamamlanması için kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 oranında harç tahsil edilmesi gerekiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com