Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince her vatandaşın tek bir ikametgah adresinin bulunması gerekiyor. Değişiklik durumunda ise bir dilekçe ile beyan veriliyor. Peki ikametgah değişikliği kaç günde yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
İkametgah değişikliği kaç günde yapılır?
İkametgah, bir kimsenin yerleşme kast ve niyetiyle oturduğu yer olarak tanımlanıyor. Yasal olarak herkesin bir tek ikametgahının bulunması gerekiyor
Nüfus Hizmetleri Kanunu çerçevesinde adres bilgilerinin sağlıklı ve güncel tutulması amacı ile adres değişkliği durumlarında bildirimin ilgili yerlere yapılması gerekiyor.
İkametgah değişikliği, Nüfus Müdürlüklerinde yapılabiliyor. Adres değişikliği sırasında istenen evraklar şu şekilde sıralanıyor:
a) Beyan edilen adresin boş konut olması halinde, herhangi bir belge istenmez.
b) Daha önce beyan edilmiş bir adresin birlikte oturma gerekçesiyle bir başka kişi tarafından beyan edilmesi halinde, ilgilinin hali hazırda o adreste oturan kişi ile birlikte müracaatı istenir. Birlikte müracaatın mümkün olmaması durumunda, adreste hali hazırda oturan kişinin apartman-site yöneticisi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından birlikte oturulduğuna ilişkin yazılı beyanı kabul edilir.
c) Beyan edilen adresin daha önce bir başkası tarafından beyan edilmiş olması nedeniyle halen dolu olarak gözükmesi durumunda; adres beyanında bulunan kişiden beyanını teyit edici elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası gibi belgeler istenir.
Peki ikametgah değişikliği kaç günde yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50 ve 51 inci maddeleri uyarınca, yerleşim yeri adres değişiklikleri yirmi iş günü içinde nüfus müdürlüklerine, adrese dayalı hizmet veren kurumlara (su idaresi gibi) ya da dış temsilciliklere bildiriliyor.
İkamaetgah bildirimlerinin süresi içinde yapılmaması ve gerçeğe aykırı yapılması durumlarında para cezası kesiliyor.
Yurt dışında yaşayanlar nasıl ikametgah alır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com