5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince, ikamet değişiklik yapan herkesin ikametgahını bildirmesi gerekiyor. Peki İkametgah bildirim formu nasıl doldurulur? diyorsanız işte yanıtı…
İkametgah bildirim formu nasıl doldurulur?
İkametgah, bir kimsenin yerleşme kast ve niyetiyle oturduğu yer anlamına geliyor. Yasa gereğince herkesin tek bir ikametgahının bulunması gerekiyor.
Bulunduğu yerden taşınan kişilerin ikametgahlarını da gittikleri yere almaları gerekiyor.5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 48 inci maddesi çerçevesinde adres bilgilerinin sağlıklı ve güncel tutulması amacıyla; beyan edilen adresin boş konut olması durumunda, herhangi bir belge istenmiyor.
Daha önce beyan edilmiş bir adresin birlikte oturma gerekçesiyle bir başka kişi tarafından beyan edilmesi halinde, ilgilinin hali hazırda o adreste oturan kişiyle birlikte müracaatı isteniyor.
Birlikte müracaatın mümkün olmaması durumunda, adreste hali hazırda oturan kişinin apartman-site yöneticisi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından birlikte oturulduğuna ilişkin yazılı beyanı kabul ediliyor. Peki İkametgah bildirim formu nasıl doldurulur? diyorsanız işte yanıtı…
İkametgah bildirim formu doldururken dikkat edilmesi gerekenler…
1. Form elektronik ortamda mümkün olmadığı takdirde tükenmez veyadolma kalem kullanılarak alanların dışına çıkılmadan büyük harf ile okunaklı olarak doldurulur.
2.Kutucuklara istenilen bilgilerin sığmaması halinde sığmayan kısım yazılmaz.
3. Birden fazla ad ve soyadı kısaltılmadan, aralarında bir boşluk bırakılarak doldurulur.
4. Form üzerinde silinti ve kazıntı yapılmaz. Hatalı olması halinde yenisi düzenlenir.
5. Bilgilerin eksik olması, okunamaması ya da imzasız olması halinde form işleme alınmaz.
6. Yerleşim yeri adresi aynı konut olan ailenin ergin fertleri birbirleri yerine adres beyanında bulunabilir
7.Aynı yerleşim yerinde bulunan kişi bilgilerinin yetmemesi halinde ikinc form düzenlenir.
Yurt dışında yaşayanlar nasıl ikametgah alır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com