İhtiyati tedbir işlemi ile karşı tarafça dava konusu mal varlığının dava süresince üçüncü bir kişiye devri önleniyor. Peki ihtiyati tedbir kararı itiraz süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
İhtiyati tedbir kararı itiraz süresi!
İhtiyati tedbir talebini şartları, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu kapsamında açıklanıyor. Burada yer alan esaslara göre mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme sebebiyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebiliyor.
Birinci fıkra hükmü niteliğine uygun düştüğü ölçüde çekişmesiz yargı işlerinde de uygulanıyor.
Mahkeme, asıl uyuşmazlığı çözecek nitelikte olmamak şartıyla, tedbire konu olan mal veya hakkın muhafaza altına alınması veya bir yediemine tevdiî ya da bir şeyin yapılması veya yapılmaması gibi, sakıncayı ortadan kaldıracak veya zararı engelleyecek her türlü tedbire karar verebiliyor.
Karşı taraf dinlenmeden verilmiş olan ihtiyati tedbir kararlarına itiraz edilebiliyor. Aksine karar verilmedikçe, itiraz icrayı durdurmuyor. Peki ihtiyati tedbir kararı itiraz süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
İhtiyati tedbirin uygulanması sırasında karşı taraf hazır bulunuyorsa, tedbirin uygulanmasından itibaren; hazır bulunmuyorsa tedbirin uygulanmasına ilişkin tutanağın tebliğinden itibaren bir hafta içinde, ihtiyati tedbirin şartlarına, mahkemenin yetkisine ve teminata ilişkin olarak, kararı veren mahkemeye itiraz edebiliyor.
İhtiyati tedbir kararının uygulanması nedeniyle menfaati açıkça ihlal edilen üçüncü kişiler de ihtiyati tedbiri öğrenmelerinden itibaren bir hafta içinde ihtiyati tedbirin şartlarına ve teminata itiraz edebiliyor.
İtiraz dilekçeyle yapılıyor. İtiraz eden, itiraz sebeplerini açıkça göstermek ve itirazının dayanağı olan tüm delilleri dilekçesine eklemek zorunda oluyor. Mahkeme, ilgilileri dinlemek üzere davet eder; gelmedikleri takdirde dosya üzerinden inceleme yaparak kararını verir. İtiraz üzerine mahkeme, tedbir kararını değiştirebiliyor veya kaldırabiliyor.
İtiraz hakkında verilen karara karşı, kanun yoluna başvurulabiliyor. Bu başvuru öncelikle inceleniyor ve kesin olarak karara bağlanıyor. Kanun yoluna başvurulmuş olması, tedbirin uygulanmasını durdurmuyor.
İhtiyati tedbir icra satışına engel mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com