Tek bir parselin parçalara ayrılması,bölünmesi ve tapu kütüğüne tescil edilmesine ifraz olarak karşımıza çıkıyor. Peki ifraz işlemleri nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
İfraz sözlük anlamıyla ayrıma anlamını taşıyor.Tapu kütüğünde tek bir parsel olarak kaydı bulunan bir taşınmaz malın, birden fazla parsele bölünmesi ve tapu kütüğüne bu şekilde kaydedilmesi işlemi ifraz ile mümkün oluyor.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 13, 15, 45 ve 62. maddelerine ifraz ile ilgili hususlar ele alınıyor.İfraz sureti ile elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması gerekiyor.
İfraz işleminin yapılabilmesi için söz konusu gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye gerekli evrakların temin edilmesi ile başvurulması gerekiyor.Aynı zamanda ifraz harcının da ödenmesi gerekiyor.
İfraz işlemi için gerekli evraklar; Serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler,,İlgili taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere gayrimenkul sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı ves öz konusu gayrimenkul bir bina ise, deprem sigortasıdır.
2015 ifraz işlemi harcı ise ifraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38) olarak tahsil ediliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın