Tapuda yapılacak işlemler arasında ifraz işlemi de bulunuyor. İfraz işlemi nedir? İfraz işlemi nasıl yapılır? ifraz işlem adımları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu üzerinde yapılan ayırma işlemi, ifraz olarak ifade ediliyor. Bu işlem, tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malların düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemi oluyor.
Ayırma işlemi olarakta ifade edilen ifraz işlemi gayrimenkul sahiplerinin başvurusu ile yapılıyor. İfraz olarak elde edilecek parsellerin parsel derinlikleri 30 metreden,genişlikleri 20 metreden az olamıyor ve ifraz ile elde edilen parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin de bulunması gerekiyor. Parselin terk edilmesi nediyle yol oluşturulamıyor ve ifraz nediyle çıkmaz sokak oluşturulamıyor.
İfraz işleminin tamamlanabilmesi için ifraz işlemine konu olan gayrimenkullerin üzerinde rehin, irtifak hakkı veya şerh varsa bunların da hak sahipleri tarafından alınması gerekiyor.
İfraz işlemleri belediye encümeni kararı veya il idare kurulun olumlu kararları üzerine kadastro müdürlükleri tescil bildirimi düzenleyerek tapuya intikal ettiriliyor. İşlemin bitimini takiben ayrılan parçalara ayrı ayrı parsel numaraları veriliyor. İfraz işleminin parselasyon özelliğinde olan ve olmayan iki türü bulunuyor.
İfraz işlemleri nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com