İfraz; tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemi oluyor. İfrazın çeşitleri bulunuyor. Peki ifraz çeşitleri nelerdir?
İfraz çeşitleri nelerdir?
Tapuda tek bir parsel olarak kayıtlı bulunan taşınmaz malın, düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesine ifraz ya da ayırma adı veriliyor.
5 bin metrekareden küçük araziler ifraz edilemiyor. Ayrıca yola cephesi olmayan araziler üzerinde ifraz yapılamıyor. Söz konusu parseller ifraz edilerek yol oluşturulamıyor.İfrazın çeşitleri bulunuyor. Peki ifraz çeşitleri nelerdir?
İfraz işlemleri Rızai İfraz, Cebri İfraz ve Mahkeme Kararı ile İfraz olmak üzere 3’e ayrılıyor.
Rızai İfraz; arazi sahibinin kendi isteği ile araziyi ayırma isteğidir. Ayırma işlemi yapılacak arsanın tüm paydaşlarının istenilen belgeler ile idarelere başvurmaları yoluyla gerçekleşiyor.
Mahkeme Kararı ile İfraz; söz konusu taşınmaz birden fazla kimseye ait ise herhangi bir hak sahibi ifraz işlemi isteyebiliyor. Mahkeme kararı ile bu ifraz işlemi yapılıyor.
Cebri İfraz; binalı ya da binasız arsalarda hak sahiplerinin kararı aranmaksızın yol fazlaları, kamuya ya da belediyelere ait yerlerle birleştirilmeleri demek oluyor.
Tapu ifrazı için neler gerekli?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com