İflas ertelemelerde profesyoneller işin içinde olmalı!

İflas ertelemelerde profesyoneller işin içinde olmalı!

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, 2016 yılının, Türkiye’nin çevresindeki sorunlar nedeniyle zorlu bir yıl olacağını ancak umutsuz olmadıklarını söyledi.

Önceki Akşam, Cannes’da 15-18 Mart tarihlerinde düzenlenecek gayrimenkul fuarı MIPIM’e İTO’nun katılımı hakkında basın toplantısı düzenleyen Çağlar, “2016’da daha fazla çalışacağız. Yeni pazarlara ekstra mal satmak için koşturacağız. Çevremizdeki sorunlar düzeldikçe de ben inanıyorum ki mal yetiştirmekte zorlanacağız” dedi. Küresel ekonomide de sıkıntılar olduğunu vurgulayan Çağlar, “Bakın Çin bile oturmuş yeniden düşünüyor. Son görüşmemizde Çinliler bize, ‘gelin, biz ithalat fuarı düzenliyoruz, bize ihracat yapacak Türk firması bulun’ dediler. Onlar da iç pazarın canlı olmasının ne kadar önemli olduğunu anlamışlar” dedi.

İFLAS ERTELEMELER
son dönemde sayısı artan ‘iflas ertelemelerle’ ilgili, “İflas ertelemelerde profesyoneller işin içinde olmalı. Bir firma müracaat ettiğinde incelemek zorundasınız. ‘Bu iflas erteleme istedi biz de verelim’ Yok böyle bir şey. Bu iflas erteleme müessesesi böyle olmaz” dedi. Hem karar veren mahkemelerin hem de atanan kayyumların bu konuda uzmanlaşmış olması gerektiğini söyleyen Çağlar, İTO olarak bu konuda bir çalışma yapacaklarını söyledi.

KARŞILIKSIZ ÇEKLER
Birsoru üzerine karşılıksız çek konusuna da değinen Çağlar, 2012 yılında karşılığı ödenmeyen çekte hapis cezasının kalkmasının çekin itibarını zedelediğini dile getirdi. Çağlar, çekin piyasanın vazgeçilmezlerinden olduğunu, krediye ulaşmak zor ve maliyetli iken tüccarın çek sayesinde piyasada önemli bir sirkülasyon sağladığını kaydederek, “2015 yılında 22 milyon 800 bin adet çek kesilmiş. Bunların tutarı 672 milyar lira. Karşılıksız çekin toplam kesilen çeke oranı yüzde 3,4. Bu rakam dünya ortalamasına göre düşüktür. Bu kadar büyük hacim içerisinde yüzde 3.4’ün sesi fazla çıkıyorsa çok gibi görünür ama çok değil. Böyle bir hacim içerisinde olağan şeyler” dedi. Karşılıksız çıkan çeklerin bir kısmının zamanla ödendiğini aktaran Çağlar, tamamen karşılıksız çıkan hacmin yüzde 2’ye kadar düşebildiğini söyledi.”
Hürriyet