Borcunu ödemeyen borçluya haciz başlatılması durumunda bazı mallarına el konabilirken, bazı mallarının haczi yapılamıyor. Peki İcrada tek ev satılır mı? diyorsanız işte yanıtı…
İcrada tek ev satılır mı?
Borçlu ve alacaklı arasındaki hesabın zamanında kapatılmaması durumunda alacaklı, alacağını İcra Memuru’yla tahsil edebiliyor. Borcunu ödemeyen borçluya haciz başlatılması durumunda bazı mallarına el konabilirken, bazı malları ise haczedilemiyor.
Kanunen; Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczi yapılabiliyor.
Ancak haczedilecek miktar bunların dörtte birinden az olamıyor. Birden fazla haciz var ise sıraya konuyor. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemiyor.Peki
İcrada tek ev satılır mı? diyorsanız işte yanıtı…
Kanunen, borçlunun haline münasip tek evi haczedilemiyor. Ancak evin kıymeti fazla ise bedelinden haline münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılıyor.
Mahkeme bu durumda haline münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakmak üzere haczedilmek üzere satış kararı verebiliyor.
Eve gelen haciz nasıl durdurulur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com