Hükümet HES ve güneş santrallerini yerlileştirecek!

hes

Türkiye’nin ilk Milli Rüzgar Enerji Santralı’nın (MİLRES) kurulumunu tamamlayan hükümetin hedefinde HES’leri, güneş ve termik santrallerı da ‘yerli’leştirmek var.
Hükümet, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için bir dizi projeyi hayata geçiriyor. Geçtiğimiz ay Türkiye’nin ilk Milli Rüzgar Enerji Santralı’nın (MİLRES) kurulumunu yapan hükümetin önünde üç hedef daha bulunuyor. Bu hedefler; yerli HES, güneş santrallerının kurulumu ve termik santral teknolojilerinin yerlileştirilmesinden oluşuyor.

21.5 milyar dolarlık HES

Hidroelektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarım ve Üretimi Projesi (MİLHES) ile 8,8 MW olan ünite gücünün 10 MW’a çıkması hedefleniyor. İlk yerli HES türbini ve jeneratörünün üretileceği projeyle, 21.5 milyar dolarlık hidroelektrik santral yatırımının önemli bir kısmının Türkiye’de kalması bekleniyor.Hükümetin ikinci projesi olan ‘Milli Güneş Enerji Santralları Projesi (MİLGES)’ ile ilk defa yerli sanayi imkanlarıyla yüksek verimli güneş pili üretimi gerçekleştirilecek. İlk pilot uygulama Şanlıurfa’da olacak.

YERLİ KÖMÜR DAHA VERİMLİ

Termik Santral Teknolojileri Geliştirilmesi ve Yerlileştirilmesi Projesi (MİLTES) ise hükümetin üçüncü projesi. Projeyle, yerli kömürlerin elektrik üretimi amaçlı değerlendirilmesi kapsamında, kömür rezervlerine uygun, yüksek verimli, düşük emisyonlu termik santral kazan tasarımı ve imalatı yapılacak. Yerli kömür kaynaklarını enerjide aktif hale getirecek projeyle, termik santralların rehabilitasyonunda dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.
Akşam