Borçlu bir kimsenin borcuna karşılık sahibi olduğu gayrimenkulü teminat olarak göstermesi ipotek olarak karşımıza çıkıyor. Peki Hükmen ipotek ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
Hükmen ipotek ne demek?
İpotek, mevcut olan veya ileride muhtemel borçların teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmaz malın teminat gösterilmesi olaran tanımlanıyor.
Borçlu kimse, borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil etme hakkına sahip oluyor. Ancak, tesis edilen ipoteğin tapu kaydına işlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde ipotek işlemi kendiliğinden geçersiz sayılıyor.
İpotek, kredi borçlusu tarafından verilebileceği gibi, kredi ile hiç bir ilgisi olmayan taşınmaz maliki üçüncü bir kişi tarafından da verilebiliyor.Peki Hükmen ipotek ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
Hükmen ipotek ise, malikin rızasına tabi olmadan mahkeme kararıyla kurulabilen ipotek anlamına geliyor.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu Madde 96’ya göre mahkeme kararıyla teminat ipoteği kurulabiliyor.
Madde 96 – Bir davada verilecek teminat mahkemenin takdir edeceği nakit veya mahkemece kabul olunacak sehim ve tahvil veya gayrimenkul rehin veyahut muteber bir banka kefaleti veya katibiadilden musaddak senetle kefil iraesi suretiyle yapılır. İki taraf teminatın nevi ve şeklini mukavelenamelerinde tasrih etmişlerse teminat ona göre tayin olunur. Kanunun başka şekilde teminat gösterilmesine müsaade ettiği haller bundan müstesnadır
Garame ipotek ne demek?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com