Bir gayrimenkulün mülkiyet hakkı sadece bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabiliyor. Bu durumlarda ortaklık giderilebiliyor. İşte hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi davası…
Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi davası!
Bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşidine deniyor. Bu tür tapularda hissedarların isimleri açıkça belirtiliyor ancak emlak üzerinde hisseler belirtilmiyor.
Hissedarlar bu konuda kendi aralarında anlaşarak rıza i taksim sözleşmesi adında bir sözleşme ile oturacakları yerleri belirleyebiliyor. Hisseli tapulu bir taşınmazın satın alırken banka kredisi kullanılmıyor.
Taşınmazın sahibi olurken dikkat edilmesi gereken konuların başında hisseli tapu geliyor. Bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye verilen ad olan hisseli tapu, ister yatırım amaçlı olsun ister oturum amaçlı olsun arazi alırken büyük önem arz ediyor. Peki hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi davası açılır?
Hisseli tapu, paydaşların tümü oybirliği ile yapacakları sözleşme ile ortaklığı giderebiliyor ve paylı mülkiyeti ferdi mülkiyete dönüştürebiliyor.
Ortaklığın giderilmesi davasında, taşınmaz malda hissedarların mallarının aynen pay edilmesi ya da mahkeme tarafından satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları ölçüsünde paylaştırılmasına deniyor.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Taşınmazın aynından doğan davalarda yetki” başlıklı 12. maddesi taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinin kesin yetkili olduğu belirtiliyor.
Ortaklığın giderilmesi davası için hissedarlardan birisi Sulh Hukuk Mahkemesine bir dilekçeyle müracaatta bulunabiliyor.
Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılamaz?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com