Bir taşınmazın tapusu müstakil tapu olabildiği gibi hisseli de olabiliyor. Hissedarlar bu hisseli taşınmazın satışını isteyebiliyor. Peki Hisseli tapu satışında kısıtlamalar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Hisseli tapu satışında kısıtlamalar!
Bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye verilen ad olan hisseli tapu, ister yatırım amaçlı olsun ister oturum amaçlı olsun arazi alırken büyük önem arz ediyor.
Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Fakat isteyen hissedarlar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet de verebiliyor.
Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açabiliyor. Bunun yaşanmaması için satış günü tüm hissedarların paylarını satması gerekiyor. Peki Hisseli tapu satışında kısıtlamalar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Hisseli satışlarda İmar Kanunu tarafından getirilen kısıtlamalar
İmar Planı bulunmayan alanlarda, Her türlü yapılaşma amacıyla arsa ve parselleri hisselere ayırarak, özel parselasyon planlarına dayalı olarak hisseli satışlar yasaklanıyor.
Aynı şekilde satış vaadi sözleşmeleri de yapılamıyor.
Hisseli satışa getirilen kısıtlamanın istisnaları
-Vesaret yolu ile intikal eden
-İmar uygulaması nedeniyle şuyulandırma
-Daha evvel satılmış hisselerin bölünmeden aynen devri
Kat mülkiyet kanunu uygulamaları
Cebri satış yoluyla yapılan hisselendirme
Mahkeme ilamına dayanarak ilam gereği hisse verme
Hisseli tapu satışında şufa hakkı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com