Hisseli arsalar paydaş olmayan birine satılırsa, hak sahibi olan diğer paydaşlar bireysel olarak itiraz edebiliyor. Peki hisseli tapu satış iptali nasıl olur? İşte hisseli tapu satış iptali…
Hisseli tapu satış iptali!
Birden fazla kişinin hak sahibi olduğu tapular hisseli tapu olarak adlandırılıyor. Hisseli tapular, bütün hisse sahipleri tarafından satılabiliyor.
Hisseli tapu belgesinde taşınmazın hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapu senetleri sadece taşınmaz ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge olup, kimin hangi bölgenin sahibi olduğunu göstermiyor.
Bu sebeple genel olarak hisseli tapu sahipleri arasında arazi anlaşmazlıkları yaygın olarak yaşanıyor. Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor. Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararıyla yazılı bir belgeye de dökülebiliyor
Bir taşınmaz üzerinde birden çok hak sahibi varsa o taşınmaz hisseli taşınmaz olarak belirleniyor. Hisseli taşınmazların satışı paydaşlara veya paydaş olmayan üçüncü kişilere yapılabiliyor. isseli arsa satışı eğer paydaş olmayan bir kişiye yapılırsa, diğer hisse sahiplerinin öncelikli olarak satın alma hakkı bulunuyor. Habersiz yapılan satışlara iptal edilebiliyor. Peki hisseli tapu satış iptali nasıl olur? İşte hisseli tapu satış iptali…
Hisse tapulu taşınmaz alınırken tapuda bulunan hissedarların feragatnamelerinin verilmesi gerekiyor. Örneğin hissedarlardan biri hissesini tapuda belirtilen ortağına satmak isterse kendi hissesini ortağına satacağına dair tapudan bir ihtar çekmesi gerekiyor.
Diğer ortak satın almak istemezse bunu yazılı olarak ortağına bildirmesi önem arz ediyor. Sonrasında hissesini satmak isteyen ortak istediği kişiye hissesini satabiliyor. Ancak bu işlemler yapılmadan ortaklardan biri kendi hissesini satarsa diğer ortağın satış iptal davası açma hakkı da bulunuyor.
Hisseli tapuya haciz konur mu?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com