Hisseli tapu nasıl olur?

hisseli tapu nasıl olur

Hisseli tapu devir işlemleri, ilgili taşınmazın bulunduğu tapu dairesinde yapılıyor. Peki hisseli tapu nasıl olur? Hisseli tapu senedi ne demek? diyorsanız işte yanıtı..

Tapu dairesinde mülkiyet hakkı bir kişi adına düzenlenebildiği gibi birden fazla kişinin adına da düzenlenebiliyor. Buna göre hisseli tapu, bir taşınmazın sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye deniyor.Hisse sahipleri de hissedar olarak ifade ediliyor.

Tek hissedarlar hissenin satışını yapabiliyor.Hisseli ev tapusu satışının gerçekleşebilmesi için diğer hissedarlardan onay alınması gerekiyor. Onay sürecinde diğer hissedarlar önalım hakkını kullanmak isteyebiliyor. Bu hakkın kullanılmaması halinde ise gayrimenkul üçüncü şahsa satılabiliyor.

Gayrimenkul satışı için onay verilmemesi halinde ortaklığın giderilmesi için dava açılabiliyor. Bu dava diğer hissedarlara karşı açılıyor.

Gayrimenkul sahiplerinden herhangi biri, gayrimenkulün satılması için izalei şuyu davası açabiliyor. İzalei şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilerek taşınmaz malın bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniyor.

Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak istese, dava açılabiliyor ve mahkeme taşınmaz malın satışını yapabiliyor.

Hisseli tapuya kredi çıkar mı?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*