Hisseli tapunun devir işlemleri yapılabiliyor. Devir işlemi için bazı belgelerin temini ve masraflarının ödenmesi gerekiyor. İşte hisseli tapu devri masrafları 2016…
Hisseli tapu, bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olduğu anlamına geliyor. Böyle bir tapunun satış işlemlerinde ise azami ölçüde dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.
Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak ifade ediliyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiyor. Ancak insanların kişinin dikkat etmesi gereken konu; hisseli tapularda sadece gayrimenkulün ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği konusu oluyor.
Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye “rızai taksim sözleşmesi” adı veriliyor. Ancak gayrimenkul hissedarlarının kendi arasında yaptığı rızai taksim sözleşmesinin tapuya yansıyan herhangi bir resmi özelliği bulunmuyor.
Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar bulunuyorsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.Hisseli tapunun devir işlemleri yapılabiliyor. Devir işlemi için bazı belgelerin temini ve masraflarının ödenmesi gerekiyor. İşte hisseli tapu devri masrafları 2016…
Hisseli tapu devri masrafları 2016…
-Hisse devri eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor.
-Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.
Hisseli tapu satışı için neler gereklidir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com