Hissel tapulu işyeri; bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapu oluyor. Peki Hisseli işyerinde ortaklık nasıl giderilir? diyorsanız işte yanıtı..
Hisseli işyerinde ortaklık nasıl giderilir?
Hisseli tapu, herhangi bir taşınmaz mal sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi belge olarak ifade ediliyor.
Hisseli tapu belgelerinde gayrimenkul üzerinde hangi bölgesinin hangi hissedara ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor. Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor.
Hisseli satışlarda ise tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.
Hissedarlar İşyerine olan ortaklığı bozmakta isteyebiliyor. Peki Hisseli işyerinde ortaklık nasıl giderilir? diyorsanız işte yanıtı…
Kanunen ortaklığın giderilmesi davası ile paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor.
Bu davalar, davaya konu olan taşınır veya taşınmaz malın değerine bakılmaksızın bir dilekçeyle sulh hukuk mahkemesinde görülüyor. Davada paylaşma biçiminde uyuşmanın sağlanmaması halinde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verebiliyor.
Davada bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına da karar verilebiliyor.
Hisseli eve konut kredisi verilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com