Hisseli evin satışı davası!

Hisseli evin satışı davası

Hisseli evin satışı için tüm hissedarların onay vermemesi durumunda dava açılabiliyor. Peki hisseli evin satışı davası nasıl açılır? İşte hisseli evin satışı davası…

Hisseli evin satışı davası!
Hisseli tapular; bir gayrimenkulün sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belge olarak karşımıza çıkıyor.

Hisseli olarak sahip olunan bir gayrimenkul üzerinde, tüm ortakların birtakım hak ve sorumlulukları bulunuyor. Söz konusu gayrimenkul ile ilgili yapılacak tasarruf işlemleri de yine ortakça alınacak karar üzerine gerçekleştiriliyor.

Bütün hissedarlar evin satılması konusunda aynı fikire sahipse, tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.

Ancak hisseli evlerin satışı için tüm hissedarların onay vermemesi halinde ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Peki hisseli evin satışı davası nasıl açılır? İşte hisseli evin satışı davası…

Bu dava, taşınmaz mala ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için açılan dava olarak biliniyor.

İzale-i şuyu davası olarakta bilinen bu dava ile hissedarlar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıklar çözülüyor. Ortaklığın giderilmesi davasında yetki Sulh Hukuk Mahkemelerinde oluyor.

Dava açmak için, hisseli gayrimenkul hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor.

Hisseli arsaya ev yapabilir miyim?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com