Hisseli dükkanın satışı için tüm hissedarların onayının alınması gerekiyor. Peki hisseli dükkan kiraya nasıl verilir? İşte hisseli dükkanın kiraya verilmesi…
Hisseli dükkan alım satımı yapılırken, tüm hissedarların bu işleme onay verdiğinden emin olunması gerekiyor. Eğer bir hissedarın bu satış işlemine onay vermemesi ve buna rağmen satışın yapılması halinde, tapu iptal davası açılabiliyor.
Hisseli bir dükkanda sahip olduğu payı satmak isteyen hissedarlar, bunun için öncelikle hissedarlarına başvurması gerekiyor. Hissedarlar tarafından ön alım hakkının kullanılmaması halinde, pay üçüncü şahısa satılabiliyor.Peki hisseli dükkan kiraya nasıl verilir? İşte hisseli dükkanın kiraya verilmesi…
Hissedarların çoğunlunun vereceği karar göre, hisseli dükkan kiraya verilebiliyor. Yargıtay’ın vermiş olduğu pek çok içtihadında da, hissedarların çoğunluğu olmadan yapılan kira sözleşmeleri geçersiz sayılıyor.
Buna karşın hissedarların çoğunluğuna bakılmaksızın paydaşların bir kısmı tarafından yapılan kira akti, borç doğurucu bir işlem olarak geçerli oluyor.Ayrıca Yargıtay, bu şekilde yapılmış bir kira sözleşmesine uzun süre itiraz etmeyen hatta onu kabul eder şekilde kira alacağı payını isteyen hissedarlara kira aktine icazet vermiş olduklarını kabul ediyor.
Bu şekilde yapılan kira kontratlarında da hissedar maliklerden her birinin kendi payına düşen kirayı talep etmeye hakkı bulunuyor.
Hisseli dükkan satışı nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com