Hisseli arsa bölme işlemi ifraz işlemi olarakta biliniyor. Peki hisseli arsa nasıl bölünür? Hisseli arsa bölünür mü? Hisseli arsanın bölünmesi mümkün mü? diyorsanız işte yanıtı..
Hisseli tapu sahipleri, hisselerinin satışını gerçekleştirebiliyor. Hisse satış işlemlerinde, eğer devir yapılacak kişi bir başka hissedarsa, diğer paydaşların önalım hakkı olmuyor.
Ancak hisse satışı yapılacak kişi paydaş değilse, diğer hissedarların önalım hakkını kullanıp kullanmayacaklarının tespit edilmesi gerekiyor.
Söz konusu satış işlemi, bir kimseye bağış yolu ile yapılabileceği gibi satış yolu ile de yapılıyor. Hisseli tapu devri masrafları bu iki işleme göre belirleniyor.Peki hisseli arsa nasıl bölünür? Hisseli arsa bölünür mü? Hisseli arsanın bölünmesi mümkün mü? diyorsanız işte yanıtı..
Hisseli arsaların bölünmesine ilişkin herhangi bir yasal kısıtlama bulunmuyor. Hissedarların talebi doğrultusunda hisseli tek tapu bölünebiliyor.
Hisseli arsanın bölünmesi işlemleri için bazı belgelerin temin edilmesi isteniyor:
Hisseli arsanın bölünmesi için gerekli belgeler:
-Krokili beyanname. (Kadastro Müdürlüğü’nce tanzimli)
-Taşınmaz mal belediye ve mücavir alan sınırları çerisinde ise Belediye Encümen kararı, dışında ise İl idare Kurulu kararı.
-Taşınmaz mal malikinin veya maliklerinin nüfus hüviyet cüzdanları veya pasaportları,malik veya malikler bizzat müracaat etmiyorlarsa ifraz işlemi için açık yetkinin bulunduğu düzenleme şeklinde vekâletnameleriyle vekilin nüfus cüzdanı veya pasaportu.
-Malik veya maliklerin veya vekâleten yapılıyorsa temsilcinin(vekilin)ikişer adet fotoğrafları.
Hisseli arsa tapusu için ifraz nasıl yapılır?
-Serbest mühendislerce düzenlenmiş ifraz (ayırma) işlemini gösterir krokili beyannamenin Kadastro Müdürlüğü’ne ibrazı.
-Kadastro Müdürlüğü’nce krokili beyannamenin uygunluğunun kontrolü ve onaması.
-İşlemin Belediye Encümeni ve İl İdare Kurulu’nca tasdiki.
-Kadastro Müdürlüğü’nce evrakın Tapu Sicil Müdürlüğü’ne sevki.
-Tapu Sicil Müdürlüğü’nce hukuksal bir engelin bulunmaması halinde, tapu harçlarının tahsili suretiyle işlemin ikmal edilip,tescilinin yapılmasıdır.
Hisseli tapuya kredi çıkar mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın