Bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemine hibe adı veriliyor. Peki hibe yoluyla tapu devri nasıl olur? İşte hibe yoluyla tapu devri…
Bağış olarakta bilinen hibe işlemi, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak tanımlanıyor. Peki hibe yoluyla tapu devri nasıl olur? İşte hibe yoluyla tapu devri…
Tapuda hibe işlemi yapılırken bazı şartlar aranıyor. Reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi bağış yapamıyor. Vasi vesayet altındaki kimsenin malını bağışlayamıyor.
Anne-baba’da velayetleri altındaki küçüğün malını satabildiği halde bağışlayamıyor.BK. 242 maddesine göre;Bağış kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde taşınmazın mülkiyetinin bağışı yapana (eski malike) geri dönmesi gerekiyor. Buna rücu şartlı bağış deniyor.
Bağışı yapan kimseler, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bu mükellefiyetler bir şeyi yapma şeklinde karşımıza çıktığı gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor.
Bağışta bulunacak kimse, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor.
Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahip oluyor. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com