İrtifak hakkı, hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler olan hazine taşınmazları üzerinde kurulabiliyor. İşte hazine taşınmazı irtifak hakkı işlemleri..
Hazine taşınmazı irtifak hakkı!
İrtifak hakkı; Bir taşınmaz üzerinde yararlanmaya ve kullanıma rıza göstermeyi veya mülkiyete ilişkin bazı hakların kullanılmasından vazgeçmeyi kapsayan ve diğer bir taşınmaz veya kişi lehine aynî hak olarak kurulan yükümlülüğü oluyor.
Bu hak, hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler olan hazine taşınmazları üzerinde kurulabiliyor. Peki, hazine taşınmazı irtifak hakkı nası kurulur?
Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde Türk Medeni Kanununa göre en fazla 49 yıla kadar, oturma hakkı hariç olmak üzere irtifak hakkı kurulabiliyor.
Bu taşınmazlar üzerinde taşınmaz yükü ve taşınmaz rehni tesis edilemez.
Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde ilgili mevzuatı uyarınca yapılması mümkün olan yapı ve tesislerin yapılması amacıyla, en fazla kırkdokuz yıla kadar kullanma izni verilebilir.
İrtifak hakkı kurulmasında ve kullanma izni verilmesinde kanunlardaki ve diğer ilgili mevzuattaki özel hükümler saklıdır.
Bakanlıktan izin alınması
Hazine taşınmazları üzerinde ön izin verilmesi, irtifak hakkı kurulması ve kullanma izni verilmesinden önce Bakanlıktan izin alınır.
Ön izin, irtifak hakkı kurulması veya kullanma izni ihale usulü
Ön izin, irtifak hakkı kurulması veya kullanma izni verilmesi ihalesi, Kanunun 51 inci maddesinin (g) bendine istinaden pazarlık usulüyle yapılır.
Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com