1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu kapsamında hava parası ile ilgili bilgilere yer veriliyor. Peki hava parası neden alınır? diyorsanız işte yanıtı…
Hava parası neden alınır?
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince, “hava parası” yasal hale getirildi. Peki
Hava parası neden alınır? diyorsanız işte yanıtı…
Hava parası, kiralanmış bir yerin boşaltılması karşılığında çıkan kiracıya örf olarak ödenen para olarak ifade ediliyor.
Ülkemizde hava parası genellikle ticari faaliyet için kullanılan taşınmazların kiralanması adına alınıyor. Hava parasını mal sahibinin alması durumunda alınan bu para kiranın bir cüzi olarak kabul ediliyor.
Hava parasını kiracının başka bir kiracıdan alması durumunda ise alınan bu para kiracının oturma hakkından vazgeçmesinin karşılığı olarak kabul ediliyor.
Yeni Borçlar Kanununda yer alan esaslara göre işyeri kiralamalarında devreden kiracının sorumluluğu kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla da iki yıl süreyle devam ediyor.
Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak şartı ile kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebiliyor.
Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemiyor.
Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur. Bu durumda kiraya veren, kiracısına karşı sahip olduğu hakları alt kiracıya veya kullanım hakkını devralana karşı da kullanabiliyor.
Alt kiracı sözleşme örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com