Hatay, kentsel dönüşümle tarihi evlerini canlandırarak!

hatay

Dünyanın en eski yerleşim birimlerinden 8 bin 500 yıllık Hatay, kentsel dönüşümle tarihi evlerini canlandırarak, caddelerini de New York gibi birbirine bağlayacak. Dönüşümde Hatay’ın dokusu korunacak.
Hatay’da gerçekleştirilen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde ideal kentsel dönüşüm tartışıldı. Deprem kuşağı üzerinde yer alan ve yapı stoğunun yüzde 80’i riskli olan Hatay’daki dönüşümü Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş anlattı. Dönüşümün ‘kutu gibi ev yapmak olmadığını’ söyleyen Başkan Savaş “Birçok ilimizde kentsel dönüşüm kutu gibi evler yapmak olarak algılandı. Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşümdür. Kutu kutu evlerde hayat bulunması çok zor. Örneğin Hatay’da geniş bahçeli eski Antakya evlerini restore edip yeniden hayat verenler hep daha fazla kazanıyor. Bunların örnek alınması gerekiyor” dedi.

İKİ CADDEMİZ BİLE PARALEL DEĞİL

Türkiye’deki şehircilik mimarisinde cadde oluşturmaya New York’un örnek olması gerektiğini de ifade eden Başkan Savaş “Kentsel dönüşüm yapılırken, sosyal alanlar, parklar ve geniş yollar yapılmalıdır. Hatay’ın kimliği ile birlikte bir kentsel dönüşüm gerçekleştirilirse insanlarımızın da beklentisi karşılanmış olur. New York’un tarihi binaları dimdik ayakta duruyor. 70’e yakın cadde birbirine paralel olarak dizayn edilmiş. Biz de ise iki tane cadde bile birbirine paralel değildi. Kentsel dönüşüm yaparken tüm bunlara dikkat edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İNSAN ODAKLI DÖNÜŞÜM İSTİYORUZ

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çiftçi, kentsel dönüşümün insana saygı duyulmadan, insanın nefes alacağı yerler yapılmadan gerçekleştirilmek istendiğini söylerken, İskenderun Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise hatalı yer seçilen kentlerin yıprandığını ifade etti. Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tahsin Kabaali ise kentsel dönüşümün inşaat sektörüne yön verdiğini hatırlatarak, “biz sadece inşaat boyutunu değil, kenti kent yapan tüm unsurları içinde barındıran bir düşünce içindeyiz” diye konuştu.

BROOKLYN BELEDİYE BAŞKANI İLE BARIŞ ÇAĞRISI

Suriye’ye komşu 6 ilçesi bulunan Hatay’ın en büyük sorunları arasında Suriye’deki savaşın yer aldığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş “Şuanda Hatay’da 500 bin Suriyeli var. Bunların iş hayatında yer alması bölgedeki iş olanaklarını azaltıyor. Kira oranları hızla arttı. Savaş öncesinde Suriye’ye yıllık 250 milyon dolar ihracat yapıyorduk, şuanda sıfır. Uzunçarşı’ya günde 750 bin dolar giriyordu. Şuan esnaf 50 bin dolar girse seviniyor” dedi. Başkan Savaş, bölgedeki savaşın son bulması için Hatay’ın kurtuluş tarihi olan 23 Temmuz’da Amerika’nın Brooklyn belediye başkanıyla bir basın toplantısı düzenleyip dünyaya barış çağrısında bulunacaklarını söyledi.

Star