Hangi yapılar riskli olarak tespit edilir?

Hangi yapılar riskli olarak tespit edilir

Riskli yapı olarak tespit edilen ve risk raporu verilen yapılar için kentsel dönüşüm süreci başlamış oluyor. Peki hangi yapılar riskli olarak tespit edilir? diyorsanız işte yanıtı…

Vatandaşlar binalarını Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara tespit ettirebiliyor.

Maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin başvurusu ile bu tespit yapılabiliyor. Müracaat için tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisi gerekli oluyor. Peki hangi yapılar riskli olarak tespit edilir? diyorsanız işte yanıtı…

Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü bitirmiş olan veya yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen bina, riskli bina oluyor.

Riskli bina tanımındaki belirlenmesi kolay olmayan parametreler şu şekilde:
-Ekonomik ömrünü tamamlamış,
-Yıkılma veya ağır hasar görme tehlikesi bulunuyor.

Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılan alan ise riskli yapı oluyor.

Kimler riskli yapı tespiti yapar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com