Emlak vergisi madde 8 gereğince; tek mesken sahipleri bazı durumlarda emlak vergisinden muaf oluyor. Peki hangi durumlarda emlak vergisi ödenmeyebilir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisi, taşınmaz mallardan alınan dolaysız bir vergi türü olarak biliniyor. Bina, arsa gibi taşınmaz sahipleri yıllık olarak emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor. Emlak vergisi, objektif vergiler grubuna dahil olup, süreklilik taşıyor.
Yılda iki eşit taksit halinde ödenmesi gereken emlak vergisi her taşınmaz malda farklı oranlarda hesaplanıyor. Taşınmaz malın sahip olduğu rayiç bedel, verginin ne kadar olacağını belirliyor.
Taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye başvuru yapılarak, emlak vergisi ödeme işlemleri başlatılıyor. Emlak vergisi madde 8 gereğince; tek mesken sahipleri bazı durumlarda emlak vergisinden muaf oluyor. Peki hangi durumlarda emlak vergisi ödenmeyebilir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisinden muaf olan kişiler şu şekilde sıralanıyor;
Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergilerini ödemekten muaf tutuluyor.
Muafiyet koşullarını taşıyan kişilerin, bağlı oldukları belediyeye giderek bildirimde bulunmaları gerekiyor.
Emlak bildirimi zamanında yapılmazsa ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com