Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında bazı yapılar enerji kimlik belgesinden muaf tutuluyor. Peki hangi binalara enerji kimlik belgesi verilmez? Hangi binalar enerji kimlik belgesinden muaftır?
Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge enerji kimlik belgesi olarak karşımıza çıkıyıor.
Enerji Kimlik Belgesi, mevcut binalar için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, bünyesinde enerji kimlik belgesi uzmanı istihdam eden enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından hazırlanıyor.
10 yıl geçerliliği olacak belgenin bir suretinin, her tür alım-satım ve kiralama işleminde karşı tarafa verilmesi gerekiyor.
Peki hangi binalara enerji kimlik belgesi verilmez? Hangi binalar enerji kimlik belgesinden muaftır? diyorsanız işte yanıtı..
Enerji kimlik belgesi “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” kapsamında belirtilen bazı yapılar için zorunlu olmuyor. Söz konusu yapılar şu şekilde sıralanıyor;
* Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar,
* Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar,
* Toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar,
* Seralar,
* Atölyeler,
* Münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar,
* Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 metrekareden az olan binalardır.
Yukarıda belirtilen yapılar haricinde bulunan eski yeni tüm yapıların mantolama yaptırıp, enerji kimlik belgesini alması zorunlu oluyor.
Enerji kimlik belgesi hangi binalara verilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın