Hamamönü’nde 2 tarihi bina, bağımlıların meskeni oldu. Mahalle sakinleri, restorasyona yanaşmayan Prof. Uluçam’a “Verin şu binayı” diyerek isyan etti
Altındağ’a bağlı Hacettepe Mahallesi sakinleri, metruk bir binayı mesken tutan madde ve alkol bağımlıları ile mücadele ediyor. Binadan daha önce birkaç kez ceset çıkarıldığını ileri sürerek “Daha kaç ceset çıkacak” diyen bir mahalleli, önlem alınmasını istedi. Metruk binalar için 6 yıldır mücadele ettiğini belirten Hacettepe Mahallesi Muhtarı Fethi Adalı da, “Gencecik çocuklar ölüyor burada, cesetlerin kokusu sokağı sarıyor. Ölüm yuvası için daha ne kadar beklenilecek” diyerek tepki gösterdi.
“BELEDİYEYE VERMEM” İNADI
Adalı, “Uzun uğraşlarım sonucunda binanın sahiplerinin Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan Prof. Dr. Melek Zekiye Uluçam ve Hacettepe Üniversitesi olduğunu buldum. Hem hocayla hem de üniversiteyle görüştüm, binaya getirdim, durumu anlattım. Üniversite camlarını taktırdı, kapattı ancak bağımlılar tekrar yıktı. Hoca ise bina için bir şey yapmayacağını ama belediyeye de restore ettirmeyeceğini söyledi. Buradan belden aşağısı yanmış cesetler çıkardım. Aylarca sahibi çıkmadı garibanların. Daha kaç can gidecek” diye konuştu.
“SOKAKTA YÜRÜYEMİYORUZ”
Dört katlı binanın geceleri madde bağımlılarıyla dolup taştığını söyleyen Adalı, akşam saat 19.00’dan sonra bu sokaktan geçemediklerini, ölümlü saldırıların yaşandığını söyledi. Adalı, “Birbirine yapışık bu iki bina gece baliciler, eroinmanlarla doluyor. Vatandaş bu binadan kurtulmak için 300 imza topladı ama sonuç çıkmadı. Yaralama vakaları oldu, kadınlara saldırdılar. Hamamönü’nde düzenlenen Ramazan şenliklerinde çok olaylar yaşandı, bu evde kalanlar şenliğe gelenlere saldırdı. Her türlü olayı yaşadık” dedi.
‘HAMAMÖNÜ’NÜ LEKELİYOR’
Binanın yıkılma tehlikesine dikkat çeken Muhtar Adalı, “Tavanı göçmek üzere, her gün yola bir parçası düşüyor. Güzelim tarihi yapıların adını lekeleyen bir ev. 200 yıllık Hamamönü’nün ilk binası olan bu 4 katlı balici yuvası ya yıkılsın ya da yapılsın. Hamamönü’ne yakışmıyor. Altındağ Belediyesi’ne taşıdım olayı, Fen İşleri gelip ilgilendi. Bina sahibi isterse restore eder, temizleriz dediler ancak mal sahibi ne kendisi yapıyor ne de belediyeye yaptırıyor. Ancak böyle de yaşayamıyoruz, bizim günahımız ne? Binaya sahip çıkılsın. Ya tamamen kapatılsın ya da restorasyonla sokağa kazandırılsın. Hamamönü’nün en işlek caddesi burası” şeklinde konuştu.
‘EVET’ DERLERSE RE STORA SYONA HAZIRIZ
ALTINDAĞ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Tarihi ve özel dokusundan dolayı, proje bölgesinde olmamasına rağmen bu bina ile özel ilgilendik. Hem üniversite hem de diğer mal sahipleriyle görüştük ancak mülkiyet sorunu ve mal sahiplerinin ret kararı nedeniyle restorasyon yapamadık. Profesörün hissesi yaklaşık 80 paydaşlı, hepsini ikna etsek de diğer hanımefendi istemedi. İki taraf da ikna olup ‘evet’ dediği anda çalışmalara başlarız” dedi.
Sabah