Artvin Yusufeli, Erzurum Karayolu’nun Deriner Barajı’nın inşaatı sırasında yapılan Halis Yılmaz Köprüsü bu Karayolu’nun bağlantı köprüsü olarak kaldı. Yaşanan onca kazaya rağmen herhangi bir düzenleme yapılmayan Köprü problem oluşturmaya devam ediyor
Bira anlamda İran’a, Ortaasya’ya bağlantı yolu da olan uluslararası bu yolun başlangıç köprüsünün bu kadar kötü olması sürücüleri ve vatandaşları çileden çıkarıyor. Köprünün yapılış şekli, giriş ve çıkışı oldukça hatalı ve tehlikeli olduğu için, birçok araç kaza yapma tehlikesi ile karşılaşıyor.
Özellikle bu yolu bilmeyen yabancı sürücüler için bu köprü tam bir ölüm köprüsü oluyor. Bu köprüde meydana gelen kazada Yusufeli’nden gelen bir kamyon köprü girişinde Çoruh’a uçtu ve Kamyon sürücüsü hayatını kaybetmişti.
Kazanın ardından özellikle yerel basın bu köprünün biran önce karayolları standardına getirilmesi gerektiği, bunun için biran önce çalışma başlatılması gerektiği yazıldı. Ancak köprü ile ilgili hiçbir çalışma olmadığı gibi, önümüzde yapılacak projeler içinde de yer almıyor.
Halis Yılmaz Köprüsü Deriner Barajı İnşaatı Servis Köprüsüydü! Halis Yılmaz Köprüsü Deriner Barajı’nın inşaatı öncesi 1998 yılında kurulmuş olan servis köprüsüydü. Karayollarının hiçbir alakası olmadığı halde, Artvin Yusufeli-Erzurum, İran Uluslararası karayolunun asli unsuru olarak devredildi. Karayolları bu köprünün yerine standart ölçülerde bir köprü yapılmasını şart koşmadığı gibi kendisi de yapmadı. Ancak yol bu haliyle trafiğe açıldı. Karayolları bu yolları henüz tam anlamıyla teslim almadığını söylese de trafik akışı devam ediyor.
Ahmet Alpaslan: Artvin’ Yolları Deversiz Ve Hatalıdır! Özellikle Karayollarını ve yetkilileri uyarmasına rağmen bugüne kadar hiçbir çalışmanın yapılmamasını eleştiren Artvin Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası başkanı Ahmet Alpaslan, kazanın ardından yaptığı açıklamada; “Öncelikle mübarek Ramazan ayında yaşadığımız can kaybıyla sonuçlanan trafik kazasından dolayı duyduğum üzüntüyü dile getirmek istiyorum. Hayatını kaybeden şoför esnafı arkadaşımıza Allah’tan Rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyorum. Ölen kim olursa olsun nereli olursa olsun bizim kardeşimizdir.
Bu Köprüde Korktuğumuz Başımıza Gelmiş Kaza Olmuş Ve 1 Kişi Hayatını Kaybetmiştir! Hatırlarsanız Ramazan ayı başlamadan önce sürücü arkadaşlarımızı uyarmıştık. Ancak buradaki kazada köprünün hatalı oluşu da etkendir. Yetkilileri sürekli uyardık. Baraj inşaatı sırasında yapılmış olan servis köprüsüyle ErzurumYusufeli yolu ulaşıma açılmıştır. Ve bu konuda çok kez uyarmamıza rağmen maalesef hiçbir gelişme sağlanmamıştır. Sonuç olarak bu köprüde bizim çekindiğimiz, inşallah olmaz dediğimiz trafik kazası yaşanmıştır. Umarım ki bu son olur ve en kısa sürede adam gibi bir geçiş köprüsü yapılır.
Şehir Köprü Girişi De Kötü Durumdadır Bakın konu gündeme gelmişken, Artvin şehir merkezine geçiş sağlayan köprü girişi de maalesef iyi değildir. Karşı tarafta çalışma yapılmışsa da dönemeçteki keskinlik olduğu gibi bırakılmış açılan yer de araç parkı olarak kullanıldığı için görüş alanını daha da daraltmıştır. Ve orada aydınlatma yok. Hele eski mezbahan enin olduğu taraftaki belden eğik köprü tam bir ibretliktir.
Bu Köprü Meşhur Pit Köprüsüne Rahmet Okutur! Soru işaretine benzeyen kavisli bir köprü Türkiye’nin başka bir yerinde yoktur. PİT köprüsüne rahmet okutan bir köprü. Karayolları bari bunlara baksın. Artvin neden bu kadar öteleniyor, önemsenmiyor. Bu vadi üzerinde 11 katrilyonluk yatırım var. Bunu değerli idarecilerimiz gururla söylüyor. Teşekkür ediyoruz. Ama böyle köprülerle geçiş sağlanıyor. Ben bir kere daha yetkililerimizi uyarıyorum. Artvin’deki yollarda kara noktalar var.
Artvin’de Barajlar Sonrası Yapılan Yolların Araştırılmasını İstiyorum Fizik kurallarına aykırı yapılmış, eğimi, verilmemiş, deversiz yollar var. Bunlar araçların kontrolünü zorlaştırıyor. Kazalara sebep oluyor. Ben Artvin’de barajlar sonrası yapılmış yollar hakkında araştırma yapılmasını öneriyorum. Karayolları uzmanlarından oluşan bir ekip yapılan bu yolları denetlesin ve rapor tutsunlar. Bu yolun standartlarda bir karayolu olduğunu hiç kimse iddia edemez. Tünellere girişte viraj varsa, çıkışta aynı şekilde hatalı ve virajllysa, keskin dönemeçler varsa, çok dik olarak çıkarılmış sürekli taş akıtan yüksek ve dik şevler varsa, bu yol hatalı yoldur. İsterseniz 10 şeritli yol olsun. Hiç fark etmez” şeklinde konuştu.
Doğu Haber