İcra ve İflas Kanunu’nun 82/12. maddesi gereğince, borçlunun “haline münasip” evi haczedilemiyor. Peki haline münasip ev ne demektir? Haline münasip ev nasıl belirlenir? diyorsanız işte yanıtı…
Haline münasip ev ne demektir?
İcra ve İflas Kanunu’nun 82/12. maddesi gereğince, bazı mallar haczedilemiyor. Haczedilemen mallar arasında haline münasip ev de bulunuyor. Peki
Haline münasip ev ne demektir? Haline münasip ev nasıl belirlenir? diyorsanız işte yanıtı…
Haline münasip ev; kişinin ve ailesinin haline uygun olan ev olarak ifade ediliyor. Bir meskenin borçlunun haline uygun olup olmadığı adı geçenin haciz anındaki sosyal durumuna ve borçluyla ailesinin ihtiyaçlarına göre tespit ediliyor.
Ancak evin kıymeti fazla ise bedelinden haline münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılabiliyor.
İcra ve İflas Kanunu
“82/12. Borçlunun haline münasip evi (ancak evin kıymeti fazla ise bedelinden haline münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılır).”
Yukarıda görüldüğü üzere, evin kıymetinin fazla olması durumunda eve haciz konularak, evin satışı istenebiliyor. Mahkeme bu durumda haline münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakmak üzere haczedilmek üzere satış kararı alabiliyor.
Hacizde evden neler alınamaz 2016?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com