Haliç-Karadeniz Sahra Raylı Sistem hattı hayata geçiyor!

raylı sistem
1.Dünya Savaşı’nda, Karadeniz kıyısındaki maden ocaklarından, Haliç kıyısında bulunan Silahtarağa termik santraline kömür taşımak için kurulan “Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili (Dekovil) Raylı Sistem Hattı”nın yeniden hayata geçiyor. Projenin ilk kısmını oluşturan Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili hattı İBB’de oybirliği ile kabul edildi. Projenin ikinci ayağının Belgrad Ormanları’ndan geçmesi planlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından inşa edilecek Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili (Dekovil) Raylı Sistem Hattı Projesi’nin Kağıthane ve Eyüp ilçelerinde kalan kısımlarına ilişkin 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Plan değişikliği teklifi onaylandı. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED süreci başlatılan proje, Ak Partili ve CHP’li Meclis üyelerinin “evet” oyuyla oybirliğiyle kabul edildi.

PROJENİN İKİNCİ AYAĞI BELGRAD ORMANINDAN GEÇECEK
Haliç’in bitiminde bulunan Bilgi Üniversitesi’nin Santral İstanbul kampüsünden Karadeniz’e doğru gidecek nostaljik tren hattı, Sadabad Tarihi sit alanından geçerek, tarihi Kırkçeşme ve Hamidiye Su yollarının bulunduğu bölgeden Eğri Kemer, Uzunkemer ve Ayvad Kemer’in altından geçerek ilerleyecek. Projenin daha sonra ele alınacak diğer etabı ise Belgrad Ormanı’nın içinden geçerek Çiftalan Köyü üzerinden Karadeniz kıyısına ulaşacak.

İBB ÖNÜNDE PROTESTO: BU PEMBE TABLONUN ALTINDAN HANGİ KATİL PROJE ÇIKACAK
İBB Meclisi oturumunun hemen öncesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane binası önünde eylem yapan Kuzey Ormanları Savunması üyeleri, Belgrad Ormanı’nın içinden geçecek Dekovil hattını protesto etti. “Bir Dekovil Hattınız Eksikti”, “Belgrad Ormanı’na Ray Döşetmeyeceğiz” yazılı pankartlar taşıyan grup basın açıklaması yaptı. Geçtiğimiz yüzyılda 17 bin hektarlık bir alana sahip olan Belgrad Ormanı’nın bugün 5 bin hektar kaldığının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Nostaljik tren yolu hattı için sunulan pembe tablonun altından ormana kıyan hangi yeni katil projenin çıkacağı, birleşeceği söylenen metro hatlarıyla ne kadar insanın bu yolu kullanacağı, ne amaçla bu hattın yeniden canlandırılmaya çalışıldığı soru işaretlerimizdir. Orman her ne amaçla yapılırsa yapılsın raylarla bölünemez. Araç trafiğine daha fazla açılamaz. Orman koruma altındadır.”

 

Hürriyet

Haber Yenibirlik’te şu şekilde yer aldı

Tarihi Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili Raylı Sistem Hattı’nın Kağıthane ve Eyüp İlçelerinde kalan kısımlarının kullanımına kazandırılması amacıyla hazırlanan proje hayata geçiyor Tarihi Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili (Dekovil) Raylı Sistem Hattı’nın Kağıthane ve Eyüp İlçelerinde kalan kısımlarının kullanıma kazandırılması amacıyla hazırlanan proje hayata geçirilecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde Raylı Sistem Hattı projesinin Kağıthane ve Eyüp İlçelerinde kalan kısımlarına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan değişikliği teklifi onaylandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı Toplantısı 5. birleşimi Saraçhane’deki Büyükşehir Belediye binasında gerçekleşti.
Birinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul’un enerji ihtiyacını karşılamak için yapıldığı ifade edilen Haliç-Karadeniz Sahra Hattı yeniden inşası İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine geldi. Meclis’te Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili (Dekovil) Raylı Sistem Hattı’nın Kağıthane ve Eyüp İlçelerinde kalan kısımlarının yapımına ilişkin 1/5000 ölçekli plan değişikliği teklifinin yer aldığı rapor oylamaya sunuldu. Rapor AK Partili ve CHP’li Meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi.
Kağıthane’den Eyüp’e uzanacak olan nostaljik tren hattı, Koruma Kurulu onay verirse Kemerburgaz’daki Uzunkemer’in altmdan geçerek Ağaçlı köyü üzerinden, diğer kolu Belgrad Ormanı’nm içinden geçerek Çiftalan Köyü üzerinden Karadeniz kıyısına ulaşacak.

Yenibirlik