Haciz,bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı işlem olarak karşımıza çıkıyor.Ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı kaldırıldıktan sonra mal beyanını beklemeden alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor.
Haciz işlemi sırasında alacaklı veya vekili isterse hazır bulunabiliyor. Haciz işlemi sırasında icra memuru beyan ve taleplerinizi haciz zaptına yazmakla mükellef oluyor.
Tebligatta yazan hükümlere uymayan kimselerin adresinde haciz geliyor. Gayrimenkul ve menkul malların rayiç bedelleri belirlenerek satışa sunulmak üzere mallara el konuluyor.
Haciz, borçlunun sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mallarına; borçlu olduğu miktar kadar konuyor.Haciz işlemi sırasında bazı malalr haczedilemiyor. Bunlar;
* Borçlunun yatak odası,
* Borçlunun beyaz eşya dışındaki mutfak eşyaları,
* Uyuşmazlık nedeni olmaması halinde borçlunun şahsına ait evidir.
Haczedilen mallar ise borcun tahsili için alacaklıya ya da vekiline verilmiyor. Borcun tahsili bu mallardan karşılanacağından, söz konusu haczedilen mallar muhafaza ediliyor.
Bu muhafaza işlemi ise yed-i emin olarak tabir edilen; resmi kayıtların tutulduğu depolara sahip kişiler tarafından yapılıyor. Satış işlemi talebine kadar mallar yed-i eminlerin gözetimi altında kalıyor.
Haciz nasıl konur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın