Haciz, alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı işlem oluyor. Peki haciz nasıl gerçekleşir? Haciz nasıl uygulanır? diyorsanız işte yanıtı…
Borçlu kişinin borcu miktarınca menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına cebri icra suretiyle kısıtlama yapılması, el konulması işlemleri haciz olarak tanımlanıyor.Peki haciz nasıl gerçekleşir? Haciz nasıl uygulanır? diyorsanız işte yanıtı…
Alacaklı İcra Müdürlüğü’ne giderek takip talebinde bulunduktan sonra; İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenleyerek, borçluya bildiriyor. Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan esaslara uymak zorunda kalıyor.
Borçlu tebligatta belirtilen hususlara uymadığı takdirde haciz işlemi gerçekleştiriliyor. Borçlu kimsenin, borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallara konuluyor.
Alacaklı, haczolunan mal taşınır ise hacizden itibaren altı ay,
taşınmaz ise hacizden itibaren bir yıl içinde satılmasını talep edebiliyor. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı taşınır hükmünde oluyor. Her alacaklı mensup olduğu derece namına satış talebinde bulunabiliyor.
Hacizleri evvelki dereceden artacak bedeller için muteber olan alacaklılardan her biri dahi mensup olduğu derece namına satış isteyebiliyor.
Haczi kişi, icra takibine konu olan borcu tamamen ödediği takdirde, bu ceza düşüyor. Ayrıca, haciz konusu olan mallar için satış talebi gelmediği takdirde haciz düşmüş oluyor.
Haczedilen menkul malın satışı 1 yıl içince talep edilmiyorsa ve haczedilen gayrimenkul malın ise satışı 2 yıl içinde talep edilmiyorsa haciz işlemi kanuna göre kendiliğinden düşmüş oluyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com