Borcunu ödemeyen kişilerim menkul ve gayrimenkul mallarına, alacaklının talebi üzerine adli ve idari makamlarca el konulması işlemine haciz adı veriliyor. Peki haciz işlemleri nasıl yapılır?
Haciz işlemlerine göre, haczi yapılan malların belli bir süre içinde satış talebinin yapılması gerekiyor. Yapılan satıştan elde edilen gelir ile de borcun kapatılması sağlanıyor.
Alacaklının İcra Müdürlüğü’ne gidilerek takip talebinde bulunduktan sonra; İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenleyerek, borçluya iletiyor. Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan hususlara uymak zorunda oluyor.
Borçlu tebligatta belirtilen hususlara uymazsa haciz işlemi uygulanıyor. Borçlu kimsenin, borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallara konuluyor.
-Borçlunun yatak odası,
-Borçlunun beyaz eşya dışındaki mutfak eşyaları,
-Borçlunun şahsına ait evi uyuşmazlık nedeni olmaması halinde haczedilemiyor.
Haciz memuru haczi kendi gerçekleştirebileceği gibi katipleri ya da yardımcıları da haczi gerçekleştirebiliyor.Haciz yapılacak kişi evde yoksa haciz işlemi gıyabında yapılıyor.
Haciz işlemi uygulanırken kişilerin zorluk çıkarmaması gerekiyor.Eğer borçlunun üzerinde sakladığı bişeyler varsa yada kilitli dolap bulunuyorsa açmaması halinde kuvvet kullanılabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın