Haczin gerçekleşebilmesi için alacaklının İcra müdürlüklerine talepte bulunuyor. Ödeme emrine rağmen borç ödenmezse haciz işlemi başlatılıyor. Peki Haciz işleminde evden eşya alabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Haciz işleminde evden eşya alabilir mi?
Alacaklı eğer borcunu tahsil edemiyorsa icra yolu gibi hukuki işlemlere başvuruyor. Alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı hukuki işleme icra takibi adı veriliyor.
Alacaklı olan kişi borcunun tahsili için İcra Memurluğuna başvuru yapıyor. Başvurusu alınan kişinin borçlu olduğu kişiye tebligat gönderiliyor ve tebligatı alan borçlu bu duruma itiraz etmek isterse 7 gün içinde itiraz edebiliyor. Aksi takdirde 3 gün içinde haciz işlemlerine başlanıyor.
İcra Müdürlüğü söz konusu icra takip talebini düzenleyerek, borçluya bildiriyor. Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan hususlara uymak zorunda kalıyor.
Haciz işlemi, borçlu kimsenin evinde bulunan menkul mallar üzerinde uygulanabilirken, varsa gayrimenkulleri üzerine de uygulanabiliyor. Peki Haciz işleminde evden eşya alabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
2012 yılında alınan Yargıtay Kararlarına göre, haczedilecek menkul ve gayrimenkullere sınırlama getirildi. Borçlunun haline münasip evi ve lüzumlu eşyaları haczedilemiyor.
Buna göre, borçlu kişinin evindeki koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi “lüzumlu” ev eşyalarının haczedilmeleri de mümkün olmuyor.
Eve haciz yasası
İİK’nun 6352 Sayılı Kanun’un 16. maddesi ile değişik 82. maddesinin üçüncü fıkrasına göre; “Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu veya aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilemez.”
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com