Haciz ile borçlu kişinin borcu miktarınca menkul ve gayrimenkullere cebri icra suretiyle kısıtlama yapılma işlemi oluyor. Peki haciz harçları 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Haciz, alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı işlem olarak karşımıza çıkıyor.Ödeme emrindeki süre geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı kaldırıldıktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor.
Borçlunun borcunu ödememesi durumunda haczecilen mallar satılarak paraya çevriliyor. Elde edilen gelir ile alacaklıya olan borç kapatılıyor.
Alacaklılar bunun için İcra Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurabiliyor. Müracaatın ardından alacaklıya olan borcun ödenmemesi halinde haciz konulan taşınmaz satışa çıkarılıyor.
Bu süreçte İcra Müdürlüğüne bazı harçların da ödenmesi gerekiyor. Peki haciz harçları 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Haciz harçları 2016…
Dilekçe veya tutanakla dava açma veya davaya müdahale veya tevdi mahallinin tayini, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, tesbiti delail ile ilgili taleplerde,
1.Sulh mahkemelerinde, icra tetkik mercilerinde 13,50
2.Asliye mahkemelerinde, idare mahkemelerinde 29,20
)Tespiti delail, ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir kararlarında
48,10
İcra harçları 2016
Değeri belli olan icra takiplerinde tahsil harcı, değer üzerinden:
a) Ödeme veya icra emrinin tebliği üzerine hacizden evvel ödenen paralardan (Yüzde 4,55)
b) Hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralardan (Yüzde 9,10)
c) Haczedilen veya rehinli malların satılıp paraya çevrilmesi suretiyle tahsil olunan paralardan (Yüzde 11,38)
Hacizde evden neler alınamaz 2016?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com