Haccettepe Teknokent, dünyanın ilk Akıllı Kampüs’ünü hayata geçiriyor!

kampüs

Üniversiteler bünyesinde oluşturulan Teknokentler önemini her geçen gün arttırıyor. Son dönemde ortaya konulan projeler açısından Hacettepe Teknokent Dünya’da bir ilke imza attı ve Dünyanın ilk Akıllı Kampüs projesini hayata geçiriyor. 1,5 yıllık emeğin sonucu olan proje ile Hacettepe Teknokent böylelikle kendi enerjisini kendisi üreten bir eko sistem oluşturmayı başardı. Sistem ile birlikte binalar aynı zamanda kendi kendini temizliyor. Hatta pis su temiz su olarak ayrıştıran bahçe sulama suyu bile temin edilebiliyor. Bu önemli proje ilk kez ICSG 4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı’nda tanıtılacak…

2016 Haziran ayında tamamen bitmesi planlanan proje ile bütün park alanları enerji depolama haline getirilecek. Burada bütün elektrikli araçları ve elektrikli donanımları hızlı şarj etme imkanı olacak. Aynı zamanda bunlar tek bir merkezden kontrol edilecek.

Bu enerji ile tüm çevrenin aydınlatılması binalarının tüm işlevlerinin yerine getirilmesi sağlanacak. Tüm binalarda hava kontrol sistemleri, klima sistemleri ve tüm sistemlerin kontrolü tek bir merkezden sağlanarak her yere eşit dağılımı yapılacak.

PROJEMİZ ICSG’DE TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK
Hacettepe Teknokent Genel Müdürü Abdurrahman Güngör: “Danışman hoca ve öğrencilerimizle birlikte 100 kişinin üzerinde çalışan mevcut bu proje için. Yurt dışında örnekleri de var ama güneş enerjisi yerine nükleer enerji kullanılıyor. Bahreyn Üniversitesi’ne de danışmanlık yapıyoruz bu proje ile. Güneş enerjisi ile bütün kampüsü donatıyoruz. Bu sistemleri Pasif bina dediğimiz bir binaya bağlıyoruz, bu bina da kendi enerjisini kendi oluşturuyor ve kendi atığını kendi temizliyor. Duvar kalınlıkları yaklaşık1.20 cm. Katı atık sıvı atık ayrı ayrı ayrıştırılıyor. Pis su temiz su olarak ayrıştıran bahçe sulama suyunu bile temin edebildiğimiz bir sistem. Güvenlik açısından giren çıkan araçların kontrolünde, araç tanıma sistemleri, aracı alttan tanıyarak içinde ne var ne yok gösteren bir yöntem mevcut ayrıca yüz tanıma sistemleri de var. Haliç’te gerçekleştirilecek ICSG 4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı bizler için çok önemli. İlk kez burada tam anlamıyla lansmanımızı yapacağız. ICSG’ye 50’den fazla ülke katılıyor. Bu sayede tüm dünyaya örnek olacağız” açıklamasında bulundu.