Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sık sık gündeme getirdiği Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları’na (GYO) sağlanan vergi avantajının kaldırılması kararı, yeniden gündeme oturdu. Ekonomi yönetimi, stopaj düzenlemesinde süre uzatan kanun taslağını Başbakanlık’a gönderirken, bazı KDV istisnalarını da masaya getirdi. Vergisel avantajların kaldırılmasını içeren 8 maddelik bir düzenleme yapıldığı belirtiliyor.
YAP-SATÇI GÖRÜLÜYORLAR
Bu düzenleme kapsamında, gayrimenkul sektörünün önünü açmak için verilen vergisel avantajlarda da değişikliğe gidilmesi planlanıyor. Buna göre, GYO’lara tanınan yüzde 20’lik vergi avantajının aşağı çekilmesi masada. Daha önce gayrimenkul sektöründe endişe yaratan düzenleme, Meclis’te bekleyen Gelir Vergisi Yasası kapsamında yapılacak. Ekonomi bürokrasisi, GYO’ların yapsatçılığa dönüştüğünü, teşvikin, gayrimenkul yapılması, kira geliri elde edilmesi, onun da menkul kıymete dönüşüp yatırımcıya dağıtılması amacıyla verildiğini öne sürüyor.
YATIRIM HARCAMALARINDA VERGİ İNDİRİMİ
Yeni dönemde hükümet vergide köklü değişiklikler de planlıyor. Buna göre, yatırım harcamalarında yüksek oranlı vergi indirimine gidilirken, küçük işletmelere daha fazla kredi verilmesi için vergi teşvikleri devreye girecek. Yoksul kesimi gözeten yeni vergi sistemi ile bir evi olan değer artışında ve konut kredilerinde muafiyete ilişkin düzenleme de hayata geçiriliyor. Vergi teşviki kapsamında işini kuran gençlerden üç yıl vergi alınmayacak, yatırım harcamalarında yüksek oranlı indirime gidilecek.
SINIR KALKIYOR
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesi sistemi değişecek. Tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınırın kaldırılması bekleniyor. Vatandaş, bu süreden önce evini satsa bile değer artışından istisna tutulacak.
Sabah