57 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun tren yolu tüneli olan Gotthard Tünelinde sona gelindi. İnşaat ekibi, 1 Hazirandan itibaren ulaşımın tünel vasıtasıyla yapılabileceğini duyurdu.
Çarşamba günkü açılışa Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Devlet Başkanı François Hollande ve İtalyan Başbakanı Matteo Renzi’nin katılacağı açıklandı. Tünel tam işlevine Aralık ayında kavuşacak.
Avrupa’da ulaşımı değiştirmeyi hedefleyen ve Alplerin içinden geçen tünel, 1947’de İsviçreli mühendis Cari Eduard Gruner’in fikriydi. Hatta Gruner, konuyla ilgili makalesinin başlığında 2000 yılında tünelin tamamlanacağı öngörüsünü eklemişti.
İsviçre federal hükümeti, projeyle ilgili ilk kez 1963’te bir komite kurulmasına karar verdi.
Referandumda oylandı
1992’deki referandumda İsviçre halkının yapımına onay verdiği tünelin inşaatına 1998’de başlanmıştı. Kazma işlemi 2010’da tamamlanan tünel, aynı zamanda dünyadaki en derin tünel olma özelliği taşıyor.
11 milyar Avro’ya tamamlanan tünelde, 2 bin 400 işçi çalıştı. Yapımı esnasında 28 milyon ton kaya çıkarıldı. Çarşamba günü açılacak tünel böylece Japonya’daki 54 kilometrelik Seikan tünelini geçmiş olacak. Üçüncü sırada ise İngiltere ile Fransa’yı bağlayan 50,5 kilometrelik Kanal Tüneli bulunuyor.
Bağlantı yolu sayesinde Zürih’ten Milan’a trenle yolculuk, bir saat kısalarak, 2 saat 40 dakikaya düşmüş olacak. Yeni rota ayrıca tren yolculuğunu daha verimli hâle getirmeyi hedefliyor. Buradaki trenler, ağır taşımacılık da yapabilecek.
Böylece, tren yolunu tercih edenlerin 2020 yılı itibariyle 9 binden 15 bine çıkması bekleniyor. Günübirlik ziyaretleri arttırması öngörülen yeni ulaşım yolu ile birlikte çevredeki evlerin de değerleneceği konuşuluyor.
Yeni Hayat Gazetesi