Giresun Sarayburnu Camii inşaatında son durum!

giresun sarayburnu cami

Giresun’un Bulancak ilçesinde 1987 yılında temeli atılarak yığma taş ile imece usulü yapılan Sarayburnu Camii’nin inşaatı, sipariş edilen ahşap kapılarının takılmasıyla yıl sonunda tamamlanacak. Temeli atıldıktan sonra bölge halkının inşaatında ustalık yaptığı, kum, çimento taşıyarak demirini ördüğü caminin yapımı 28 yıldır devam ediyor.

Bugün

Haber Milat Gazetesi’nde şu şekilde yer alıyor;

Giresun’da 1987 yılında temeli atılarak imece usulü yapılan Sarayburnu Camisi’nin inşaatı sürecinde 9 kaymakam ve 3 belediye başkanı değişti.

Giresun’un Bulancak ilçesinde 1987 yılında temeli atılarak yığma taş ile imece usulü yapılan Sarayburnu Camisi’nin inşaatı, sipariş edilen ahşap kapılarının takılmasıyla yıl sonunda tamamlanacak.

Temeli atıldıktan sonra bölge halkının inşaatında ustalık yaptığı, kum, çimento taşıyarak demirini ördüğü caminin yapımı 28 yıldır devam ediyor. Caminin inşaatı kuzey ve doğu kapıları takılmasıyla sona erecek.

Mimarisiyle dikkati çeken ve Karadeniz Sahil Yolu güzergahında yer alan Sarayburnu Camisi, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen vatandaşların ilgisini çekiyor.

İşçiliği nedeniyle inşaatı uzun süren caminin yapım sürecinde 9 kaymakam ve 3 belediye başkanı değişti.

Sarayburnu Camisi ve Külliyatı Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yusuf Ziya Sipahi, yaptığı açıklamada, 1987 yılında caminin temelini attıklarını söyledi.

Taş yontma yöntemiyle yığma taşla yapılan bir eser meydana getirdiklerini ifade eden Sipahi, “Camimiz 2 bin 268 metrekare iç kısmı, son cemaat kısmı da dahil olunca 5 kubbeyle beraber 2 bin 588 metrekare kapalı alanı olmuş oldu. Sahilin, denizin de üzerinde nadide bir yeri var. Ben hep söylerim üç kıymet var burada bir yeri, iki taşı ile malzemesi, üç işçiliği ve mimarisi” dedi.

Sipahi, geçmiş yıllarda camide her gün 50 kişi çalıştığını anlatarak, “Gün oluyor ki 100 kişi çalıştığı zamanlar oldu, bunlar halkın hep beraber imece usulü dediğimiz çalışmayla meydana geliyor. Türkiye’nin muhtelif yerlerinden, yoldan geçerken de çalışmamıza yardım eden çok insan olmuştur” diye konuştu.

Caminin yapılmasının uzun sürdüğünü dile getiren Sipahi, şunları söyledi:

“Yakın tarihimizin böyle büyük bir eseri yok bu manada. İsimlerini zikredelim Kocatepe camisi, Adana’da Sabancı Camisi hacim olarak bundan büyükler fakat böyle taş değiller. Biz dağdan söktük renkli taşı buraya yerleştirdik. Ecdadımızın yaptığı gibi oldu.”

Milat

Haber Vahdet Gazetesi’nde şu şekilde yer aldı…

Giresun’un Bulancak ilçesinde 1987 yılında temeli atılarak yığma taş ile imece usulü yapılan Sarayburnu Camisi’nin inşaatı, sipariş edilen ahşap kapılarının takılmasıyla yılsonunda tamamlanacak. Mimarisiyle dikkati çeken ve Karadeniz Sahil Yolu güzergâhında yer alan Sarayburnu Camisi, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen vatandaşlann ilgisini çekiyor. İşçiliği nedeniyle inşaatı uzun süren caminin yapım sürecinde 9 kaymakam ve 3 belediye başkanı değişti. Sarayburnu Camisi ve Külliyatı Yapma ve Yaşatma Derneği Başkam Yusuf Ziya Sipahi, “Yakın tarihimizin böyle büyük bir eseri yok. Dağdan taş söktürüp bu camiyi yaptık” dedi.
Vahdet Gazetesi