Geri görünüm nedir?

geri görünüm

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu gereğince, boğaz bölgesi üç bölgeye ayrılıyor. Peki, bu bölgelerden olan geri görünüm nedir?
Geri görünüm nedir?
2960 sayılı Boğaziçi Kanunu gereğince, boğaz bölgesi üç bölgeye ayrılıyor. Bu bölgelerden biri ise geri görünüm bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Diğer iki bölge ise ön görünüm bölgesi ve etkilenme bölgesi oluyor.

“Geri görünüm bölgesi; öngörünüm bölgesine bitişik olan ve 22/7/1983 tarihli 1/5000 ölçekli nazım planında gösterilen coğrafi bölgedir.” şeklinde tanımlanıyor.

2960 sayılı kanun ile geri görünüm ve etkilenme bölgelerine belirli yapılaşma izni verilirken; ön görünüm bölgelerinde olup da üzerinde yapı bulunmayan parseller yeşil alan statüsü olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle bu parsellere yapı yapılması mümkün olmuyor.

Buna karşın, tescilli eski eserlerin bulunduğu parsellerde istisna söz konusu. Şu an için boş olan ancak zamanında üzerinde tarihi eser niteliğinde yapı bulunduğu, eski haritalarla, cephe fotoğraflarıyla ve yapılacak arkeolojik temel kazısıyla, koruma kurullarına ispat edilen yapılar, koruma kurullarının izni çerçevesinde imar kısıtlaması olmadan yeniden yapılabiliyor.

Kanun gereğince, mevcut yapıların yıkılıp yeniden yapılmasına bile izin verilmiyor. Mevcut bir yapı yıkılırsa (istisnalar hariç) yeniden yapılması mümkün olmuyor. Mevcut yapıların yıkılması halinde o parsel artık yeşil alan olarak kabul ediliyor.
Mesire yerleri yönetmeliği!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com