Başbakan Binali Yıldırım, Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edileceği ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin de en kısa zamanda hizmete alınacağı ifade edildi.
Gazze ekonomisi ve altyapısı Türkiye sayesinde nefes alacak. Genç işsizliğin yüzde 67’ye ulaştığı ülkede, TOBB öncülüğünde yapılan OSB 15 bin kişiye iş imkanı sunarken, TOKİ’nin toplu konut projeleri onbinlerce kişiye istihdam sağlayacak. Gazze’nin acil elektrik ve su ihtiyacı da yine Türkiye’nin liderliğinde karşılanacak.
Başbakan Binali Yıldırım’ın ayrıntılarını açıkladığı Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin anlaşma, Gazze ekonomisi ve özellikle altyapısına ciddi katkı sağlayacak.
200 YATAKLI DOSTLUK HASTANESİ
Mutabakatta, Türkiye’nin Gazze’ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacağı ve altyapı yatırımlarını gerçekleştireceği, bu doğrultuda Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edileceği ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin de en kısa zamanda hizmete alınacağı ifade edildi. Gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorunu da Gazze’ye verilen elektrik ve su miktarının artırılması ve yeni santraller yapılmasıyla çözüme kavuşturulacak. Böylece Gazze’ye ilaveten Batı Şeria’ya yönelik öngörülen Cenin Sanayi Bölgesi gibi kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi de kolaylaşacak
GAZZE’YE YÜZER ELEKTRİK SANTRALİ GÜNDEMDE
Gazze’nin özellikle 350-450 megavat arasında olan elektrik ihtiyacı Türkiye’nin altyapı çalışmalarında öncelik verdiği konular arasında yer alacak. Mutabakatta elektrik, su ihtiyacının karşılanması
için hemen çalışmalara başlanması öngörülürken, eski Enerji Bakanı Taner Yıldız, özel sektörün Gazze’ye 100 megavatlık yüzer santral gemisi göndereceğini açıklamıştı. Bu hazırlıklar çerçevesinde, Karadeniz Holding’in enerji santrali gemisi, Gazze’nin elektrik ihtiyacına talip olarak ablukanın kalkmasını beklediğini açıklamıştı. Bu anlaşma çerçevesinde önümüzdeki günlerde 100 megavatlık enerji gemisinin bölgeye ulaşması durumunda, Gazze’nin elektrik üretimini ikiye katlayacak.
AFAD ÜSTLENECEK, TOKİ YAPACAK
Öte yandan geçtiğimiz Şubat ayında TOBB başkanlığında kalabalık bir iş adamı heyetinin özel izinle Gazze’ye geçişi sağlanmış ve Türkiye’nin bölgeye olası yatırımları gözden geçirildi. 3.5 milyar doları Gazze, 1.5 milyar doları Ramallah için ayrılan uluslararası fonun 1 milyar dolarının Türk firmalarının alabileceği üzerinde durulurken, TOKİ bölgede konut başta olmak üzere AFAD’ın geliştireceği inşaatla ilgili işlerde öncü bir rol oynayacak.
OSB ile 15 bin kişiye istihdam
TOBB, Batı Şeria’daki Cenin kentinde organize sanayi bölgesi kurmak için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde uzun süredir çalışıyor. 2010 yılında Filistin Devleti ile bir imtiyaz sözleşmesi imzalandı. Batı Şeria’nın en kuzey noktasında, yaklaşık 1000 dönümlük bir arazi 49+49 yıllığına TOBB-BİS’e devredildi . Harici altyapısını Alman Kalkınma Bankası (KfW) üstlenerek, projeye 2014 yılı itibariyle toplam 19,2 milyon avroluk bir bütçe ayırdı. Yapılan hesaplara göre, Cenin OSB tam işler hale gelince Filistinlilere 5 bin direk ve 10 bin dolaylı istihdam sağlayacak. Filistin’in ABD ile olan Serbest Ticaret anlaşması, özellikle ABD’ye ihracat yapma hedefinde olan Türk şirketleri için projeyi çok değerli kılıyor.
Yeni Şafak