Gaziantep’te hafif metro projesi yapılacak!

gaziantep

Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantısında Büyükşehir Belediyesi, Genel sekreter yardımcısı Sezer Cihan, Ulaşım Master planları yaptıklarını ulaşım sıkıntılarını bu planlar sayesinde çözeceklerini söyledi.

Kentin 15 yıllık ulaşım ana planını çıkaracak çalışmayla, 2030 yılına kadarki ulaşım ihtiyaçları ve talepleri tespit edecek. Master planıyla, ulaşım ve trafik sorunlarının düzenlemesi, özel araç kullanımından toplu taşıma sistemlerini kullanılmasına teşvik edilmesi ve otomobile olan bağımlılığın azaltılıp araç trafiğinin düzenlenerek karayol kapasitesinin artırılması hedefleniyor. Ulaşım Master planına göre Gaziantep’in hareketine baktığımızda toplu taşımada birçok alternatifler geliştirebilme şansımız var, potansiyel var. Tramvay da yetmiyor. Hafif metro yapma gerekliliği ortaya çıktı.Bir yıl içerisinde çalışmaları tamamlayıp, ihale aşamasına geleceğiz.” dedi.

“Şehir merkezindeki tramvay durakları da büyüyecek”
Karataş, Üniversite arasındaki tramvay duraklarını büyüttük. Okulların tatil olmasından sonra şehir merkezindeki durakları büyütüp sabah ve akşam yoğun saatlerde vagonları ikili geçireceğiz. Yani vagonları birleştireceğiz, tramvaylar vagonlarını birleştirince taşınan yolcu sayısı artacak. Kadı Değirmeni durağı İbrahimliden gelen tramvayların aktarma durağı olacak. İbrahimliden gelen tramvay şehir merkezine girmeyecek.

Sola dönüş yasakları trafiği rahatlatacak”
Ulaşım master planının kent trafiğini büyük oranda rahatlatacağını belirten Sezer Cihan, bu planda sola dönüşlerin Hırsızlık operasyonu: 7 gözaltı II. Kent Araştırmaları Kongresi Katmeri turistlerin ilgi odağı
trafiği rahatlatacağını söyledi. Cihan; “Bununla beraber şehir içindeki trafiğin rahatlaması için tek yön ve sola dönüş yasakları ile ilgili kararlar çıkacak. Sola dönüş ve tek yön uygulamaları yüzde 50’nin üstünde trafikte rahatlama sağlayacak.Sola dönüşler sadece geçiş üstünlüğü olan ambulans, itfaiye gibi araçlara serbest olacak. Trafik, tramvayla birlikte akacağı için ışıkta bekleme süresi azalacak. “ dedi.

Şahin: “2040’ı planlıyoruz”
Hem bugünü düşünerek, hem geleceği düşünerek planlama yaptıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ” Şehrin kısa, orta ve uzun vadede ulaşım ve trafik iyileştirme etüt ve projeleri hazırlanacak. Belirlenen konut, tarım, sanayi alanları üzerinde ulaşımın ana kararları çıkarılacak nazım imar planıyla uyumlu, belli koridorlarda mevcut yollardaki araç sayısı, trafik yoğunluğu, dar boğazlar, otopark ihtiyacının olduğu bölgeler trafik etüdüyle tespit edilerek, yeni toplu taşıma sistemleriyle ilgili ne gibi ihtiyaçların doğacağı belirlenecek. Elinizde veri olmadan geleceği planlayamazsınız. Bu bizim görüşümüz değil. Bilimsel çalışan şirketlerden destek alıyoruz. Kaldırım çalışmalarının genişlemesi, yan yolların yapılması trafiği disipline etmek anlamında yapılan çalışmalardır. Çalıştığımız bilimsel kurum merkezde köprülü kavşak, eski doğumevinin oradaki gibi battı çıktıları, şişe gibi daralan yolları kesinlikle istemiyor. Merkezde amaçlanan trafik akışını sağlamak, kuyruklamayı engellemek, battı çıktılarla mümkün olmayacağı kanısındalar. Biz Gaziantep’i üç şekilde ele aldık. Acil eylem planı, kısa vadeli planlar, orta vadeli planlar yapacağız. 15 Sınırlarında, ilçeler dahil, her bir nokta için saha çalışması yaptık. Şehrin ihtiyaçları bugün nelerdir, 2040’ta ihtiyaçları nelerdir? Onları belirledik. güne kadar bu planlarımız sivil toplum kuruluşlarını davet ederek anlatacağız.

Gaziantep Ekspres