HKÜ’de ilk kez akademik çalışmalara katkıda bulunan öğrenciler de ödüllendirilmeye başlandı. Öğrencilere verilen ilk ödüller Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu ve çok sayıda üst düzey davetlinin katılımıyla düzenlenen törende takdim edildi.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, 2010’da ilk öğrencisini alan üniversitenin bin 500’ü yüksek lisans ve doktora olmak üzere 6 bin öğrenciye ulaştığını belirterek, 200 civarındaki üniversite arasındaki akademik başarı sıralamasında üst sıralara yerleştiklerini söyledi. Yılmaz, yenilikçi ve girişimci bir üniversite olarak 2015’te 23 patent başvurusu yaptıklarını belirtti. Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin kuruluşunun ardından kısa sürede çok önemli bir yol kat ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “Üniversitemiz yüzde 98 doluluk oranı ve birçok bölümde en yüksek puanla öğrenci alan bir vakıf üniversitesi haline geldi. Ülkemizde üniversite sayısı 200’e ulaştı. Yoğun bir rekabetin yaşandığı bir ortamda pro-aktif bir yaklaşım göstermeyen üniversitelerin orta ve uzun vadede sürdürülebilirliğini sağlaması mümkün değildir. O nedenle yenilikçi ve girişimci olmak zorundayız. Bunu göstergesi de yayın, proje ve patent üretmekten geçer” dedi.
OSB’DE TEKNOKENT KURUYOR
Günümüzde üniversitelerde faaliyetlerin ticarileşmesinin de önem kazandığını kaydeden Yılmaz, “Üniversite-sanayi işbirliğini kampusta değil, sanayide yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu nedenle Gaziantep OSB içinde teknokent kuruyoruz. Mühendisleri sanayiden üniversiteye taşıyıp fabrikaları boşaltmak yerine sanayide teknokent kurup üniversiteyi oraya taşıyacağız. Günümüzde öğretim üyelerinin ve öğrencilerin şirketler kurması üniversitelerin bununla ilgili uygun ekosistemi oluşturması gerekmektedir. Biz bunları sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
PATENT SAYISI ARTIYOR
2014 yılında ilk kez bir TÜBİTAK projesi aldıklarını ve 7 patent başvurusu yaptıklarını anımsatan Yılmaz, geçen yıl ise 6’sı TÜBİTAK olmak üzere toplam 11 projelerinin kabul edildiğini söyledi. Prof. Yılmaz, “Geçen yıl 23 patent başvurusu yaparak önemli bir hamle yaptık. Üniversitelerde Ar-ge’nin en önemli zeminleri lisans üstü programlardır. 2013’te 11 olan lisans üstü programımız 2015’te 6’sı doktora olmak üzere toplam 26’ya yükseldi” şeklinde konuştu. Üniversitenin çıtasını sürekli yüksek tutmaya ve başarı sıralamasında daha üstlere çıkmaya çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “Ulusal ve uluslararası fonları üniversitemize çekmek ve üniversite- sanayi işbirliğini güçlendirmek için Teknoloji ve İnovasyon Merkezi kurduk. Bu merkezde yapılan çalışmalar ve danışmanlık hizmetlerimizde bu konuda önemli adımlar attık” dedi.
Sabah