Gaziantep Fevzipaşa Mahallesi’nde dönüşüm ne durumda?

Gaziantep Fevzipaşa Mahallesi dönüşümü

Gaziosmanpaşa Fevzipaşa Mahallesi yıl önce kentsel dönüşüme alındı ve mahallede yüzü aşkın konut yıkıldı. Mahalle sakinleri belediye hizmetlerini alamamaktan dolayı tepkili.

Fevzipaşa Mahallesi, 3 yıl önce kentsel dönüşüme alındı ve mahallede yüzü aşkın konut yıkıldı. Enkazı ise halen mahalle ortasında. Atıl konutlarla iç içe bulunan mahalle sakinleri belediye hizmetlerini alamamaktan dolayı tepkili. Toz, toprak içinde üç yıldır kapı pencere açamayan mahalle sakinleri evlerine hapsedildi. Mahallenin üç yıldır atıl alanlar dolayısı ile yaşadığı güvenlik problemini ve hizmet alamayışlarını Fevzipaşa Mahalle Muhtarı Zeki Kabak, değerlendirdi.

MAHALLELİ 3 BUÇUK YILDIR EVİNE HAPİS

Mahallede 3 buçuk sokağın kentsel dönüşüme girdiğini ve üç yıldan bu yana taş üstüne taş konmadığını belirterek kendilerinin unutulduğunu hatırlatan Muhtar Kabak, “Mahallemizin 3 buçuk sokağı kentsel dönüşüme girdi. Toplamda 13 mahallemiz var bunların 3 buçuk tanesi kentsel dönüşümde. Kentsel dönüşümün başlayalı üç yılı doldurdu. Kentsel dönüşümün bu denli aksatılmaması gerekiyordu. Bunca mahalle sakini bu sıcakta ne kapısını açabiliyor ne de penceresini tozun toprağın içinde terk edildik. Belediyeden sulama istiyoruz bari sulansın tozmasın diye sulama ekibini göndermiyorlar” dedi.

YOL İSTEDİK KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMADAN YOK DEDİLER

Mahalleye yol istediklerini ancak fen işlerinin mahallenin kentsel dönüşümü yapılmadığı için yol hizmeti sunamayacaklarını belirten ve toz toprak içinde yaşamaya mahkum bırakıldıklarını ifade eden Muhtar Kabak, “Mahallemiz için asfalt istiyoruz Fen işleri bakım alanımızda değil diyor. Mahallemden araç geçiyorsa buraya asfalt verilmek zorunda. Madem asfalt vermiyorsun burası madem yol değil kapatılsın tüm yollar. Tamamen terk edilmiş bir mahalle olarak anılalım. Yöneticilerimize şunu söylüyorum gelsinler tek bir gün benim mahallemde aileleri ile birlikte yaşasınlar biz isteğimizden vazgeçelim” açıklamalarına yer verdi.

MAHALLELİ CARDIN AVINDA

Mahallede konutların yıkılması ile atık su giderlerinden cardınların çıktığını ve mahallelinin akşamları sokakta cardın avına çıktığını belirten Muhtar Kabak, “Akşamları sokaklarda tüm mahalle sakini cardın kovalıyoruz. Mahallede yıkımlardan sonra tüm kerizler ortaya çıkmış durumda. Belediye ilaçlıyor cardınlar için ama ilacı meydana serpemiyor ki ilaç aşırı derecede tehlikeli. Ancak kapalı alanlarda ilaçlama yapıp gidiyor. Evlere cardın giriyor. Belediyemizin bu atıl alanı bir şekilde artık temizlemesi gerekiyor” dedi.

TEMİZLİK SORUNU VAR

Mahallenin temizlik sıkıntısı olduğunu ve temizlik hizmeti verilmemesinden dolayı mahallenin hijyen sorunu yaşadığını dile getiren Muhtar Kabak, “Mahallemizin temizlik sıkıntısı var. Çöpler toplanmıyor. Sadece 27 günde bir gelen hızır ekibine mahalleyi temizletebiliyoruz. Çöp arabaları çöpü alacağım darken çöpleri yere döküp gidiyorlar. Döktüğünüzü temizleyin diyorum zaman yok deyip geçiştiriyorlar. Mahallemiz zaten tamamen atıl durumda toz toprak içinde bir de çöp sorunu olunca mahalle kokudan tozdan geçilmiyor” ifadelerine yer verdi.

BELEDİYE MADDE BAĞIMLILARINA EV TESLİM ETTİ

Belediyenin bir kısmını yıkıp bir kısmını atıl bıraktığı evlerin içinde madde bağımlılarının yaşadıklarını ve mahalleye korku saldıklarını açıklayan Muhtar Kabak, “Mahallemizde yarı yıkılan yarı bırakılan atıl binalar büyük tehlike saçıyor. Her binanın içinde madde bağımlıları var. Esrarcılar var eroinciler var. Hap atıyorlar. Gençleri zehirliyorlar. Belediyemiz de yarı yıkıp yarı bıraktığı için atıl binalar onların konağı haline geldi. Polis yakalıyor ama tekrar salıveriyor. Atıl binalarla iç içe ailelerin oturduğu konutlar var aileler o atıl binalardaki tüm çirkinliklere şahitlik ediyorlar. Bunu hiçbir aile ahlakı kaldırmaz” dedi.

MAHALLELİ PARKA İNEMİYOR

Mahallede parkların uyuşturucu yuvasına döndüğünü ve ailelerin parkı kullanamadığını söyleyen Muhtar Kabak, “Mahalledeki park artık uyuşturucu parkı oldu. Uyuşturucu kullanan gençler toplanıp parkı esir alıyorlar. Gece boyunca parkta madde kullanıyorlar da kimse bir şey diyemiyor. Hem de öyle bir durum ki ateş buz diye bir madde bağımlılığı için mahallede kapı önlerinde lamba bırakmadılar. Lambaları söküp ateş buz kullanımında kullanıyorlar. Mahalleli artık madde bağımlılarından bezdi. Çocuklar için tedirginiz” şeklinde konuştu.

KİMİNE EV VERDİLER KİMİNE BEKLE DEDİLER

Kentsel dönüşümde mahalleden bir takım vatandaşlara evleri karşılığında Seyrantepe’den konut verildiğini şimdilerde ise ancak değeri kadar para verilmesinden dolayı vatandaşın şikayetçi olduğunu vurgulayan Muhtar Kabak, “Kentsel dönüşümde bir kısım vatandaşlar Seyrantepe’de ev aldı mağduriyetler yaşanmadı. Ama şu anda mahallemizde kalan evler için sadece değeri kadar para verilmesi söyleniyor. Belediye mahallede gönlü razı olan aileye evinin parasını verip yıkıyor. Ama milletin gönlünün olmasını beklersek biz daha bu mahallede uzun yıllar bekleriz. Belediye vatandaşın bezip evlerini satmasını bekliyor” ifadelerine yer verdi.

AYDINLATMA HİZMETİ VERİLMİYOR

Mahallenin sokak aydınlatmasının bulunmadığını ve ekiplere telefon açıldığında ekiplerin kentsel dönüşüm tamamlanmadan aydınlatma hizmeti sunamayacaklarını söylediklerini aktaran Muhtar Kabak, “Mahallemizde sokak aydınlatmalarından dolayı çok şikayetçiyiz. Mahalleye sokak aydınlatması istiyoruz kentsel dönüşüm tamamlanmadan sokak aydınlatması veremeyiz diyorlar. Biz zaten tinercilerle, madde bağımlıları ile iç içe kaldık bir de karanlık olursa artık milletin evine giriyorlar. Ya biran önce gelip bu kentsel dönüşümü yapsınlar ya da çaresini bulsunlar. Çocukların psikolojisi bozuldu. Pencereden bakınca karşısında uygunsuz insanlar uygunsuz hareketler yapıyor atıl binalar içinde” açıklamalarında bulundu.

SOSYAL TESİS İSTİYORUZ

Fevzipaşa Mahallesi’nde sosyal tesis bulunmadığını ve özellikle taziye evinden dolayı sorun yaşadıklarını belirten Muhtar Kabak, “Mahallemizin sosyal tesisi yoktur. Özellikle taziye evi ihtiyacımız var. belediye bizden arazi gösterin yapayım diyor. Sanki bizlerin sınırsız arazisi varmış gibi. Taziye evleri olmadığı için taziyeler çadırda karşılanıyor bunun da zorlukları oluyor. Uygun bir yere sosyal tesis istiyoruz” dedi.

İŞTE MAHALLE SAKİNLERİNİN YORUMLARI

Mehmet Nebi Devecel:

Mahallemizde kentsel dönüşüm başlattılar üç yıl oldu ama taş üstünü taş koymadılar. Mahalle harabe halde bekliyor. Belediyeden çalışma bekliyoruz. Mahallemiz Suriye’den farksız halde.

Şevket Öztemiz:

Mahallemiz Suriye’nin yansıması haline geldi. Sanki Mahallenin ortasına bombalar yağdırmış birileri bir takım evler yıkık dökük her yer harabe dolu. Bu mahallenin sorununu belediye neden görmezden geliyor. Yapacaksa yapsın yoksa temizlesin mahallemizi.

Erdoğan Ceylan:

Mahallemiz esrarcının, adresi oldu. Nedeni de açık. Yarı yıkılıp yarı yıkılmayan evler kötü niyetli insanların kullanım alanı oldu. Hem de evler iç içe yaşanan tüm pislikleri tüm mahalle görüyor artık görmezden geliyor. Psikolojimiz bozuldu iyice.

Teyfik Şiringil:

Mahallemizde yaşananlardan belediyemiz memnun olmalı ki hiç sesini çıkartmıyor. Biz mahalleye bakım istiyoruz. Kentsel dönüşüm dedi yıkıma başladı şimdi üç yıl oldu mahalle harap. Evler kırık dökük enkazlar.

Gülcan Toprak:

Mahallede kimse kapı pencere açamıyor. Sıcakta pişerek oturuyoruz. Artık bıktık. Çare istiyoruz. Belediye enkazları toparlasın yarım bıraktığı evleri yıksın. Mahallemizin huzuru bozuldu. Kim ne olacağını bilmiyor. Evi başına mı yıkılacak açıkta mı kalacak.

Müslüm Gümüş:

Mahallemiz hep beraber akşamları cardın kovalıyoruz. Binaların yıkılan atık su giderlerinden açıkta bırakıldığı için cardın çıkıyor. Sokakları sardı mahalleli hep birlikte ellerinde sopa ile cardın avına çıkıyoruz. Belediye de bu yaşananların farkında. Biz harabede yaşıyoruz.

Fatma Kabak:

Mahalle sakinleri çok dertli. Kimse tozdan kirden pislikten dolayı temizlik yapamıyor evinde. Evlerimiz batmış durumda. Her yer toz toprak. Mahalle çöplük alanı gibi oldu. Her yer enkazla dolu. Ya yapılsın ya da temizlesinler mahalleyi.

Ömer Boğa:

Mahallemiz uyuşturucunun, esrarın merkezi haline geldi. Sebebi de tam anlamıyla becerilemeyen kentsel dönüşüm. Evlerin kimi yıkık dökük kimisi harabe. İçlerinde olmayan pislik yok. Polis de biliyor geliyor toplayıp götürüyor tekrar serbest bırakıyor. Çocuklarımızdan korkuyoruz.

Memik Deveci:

Mahalleye belediyenin bir an önce çalışma başlatması gerekiyor. Ne mahalle içinin yolu var ne de temizlenmiş bir bina pasası. Binalar öylece yıkıldı ve yıkıldıkları gibi de duruyor. Harabe içindeyiz. Mahalle Suriye gibi oldu. Bomba altında kalan Suriye’den farkımız yoktur.

Sabahattin Erdoğan:

Mahallemiz unutulmuş ve terk edilmiş bir mahalle. Bizi unuttular. Önce yıktılar sonra temizlemeden unuttular. Bizim mahallenin durumu ne olacak? Her yer yıkık dökük her yer atıl. Toz toprak içinde yaşıyoruz üç yıldır.

Gaziantep Güneş