Gayrimenkul sertifikası hakkında 7 soru!

Artık bütün bir eve sahip olmak yerine evlerin metrekarelerine sahip olabilirsiniz, istediğiniz zaman alıp satabilirsiniz. Hani bir şeyin kilosu pahalıysa onu gram gram almak gibi…

Konutta kurallar değişiyor ve Artık bütün bir eve sahip olmak yerine evlerin metrekarelerine sahip olabilirsiniz, istediğiniz zaman alıp satabilirsiniz. Hani bir şeyin kilosu pahalıysa onu gram gram almak gibi…

Ev sahibi olmak istiyorsunuz ya da yatırım amacıyla konut sektöründe paranızı değerlendirmek istiyorsunuz ama ev almak için yeterli peşinatsız yok. Bir şirkete ait hisse senedi alır gibi getirisi olacağına inandığınız projeden gayrimenkul sertifikası alarak proje tamamlandığında aldığınız hisse oranına göre daire sahibi olabileceksiniz. Örneğin bir evin bir odasına sahip oluyorsunuz gibi düşünün ya da mutfağının tezgahına ya da kapısına.

 

1) RİSKLİ Mİ?

 

Getiri garantisi yok, kâr ya da zarar edebilirsiniz.

 

2)TOPLANAN PARA NASIL KULLANILACAK?

 

Tamamı sertifika yatırımcısının haklarını korumak amacıyla, aşama aşama, proje tamamlanma yüzdeleri çerçevesinde proje sahibine verilecek.

 

3) NEREDEN ALINACAK?

 

Banka ve aracı kurumlardan.

 

4) PROJE TAMAMLANINCA NE OLACAK?

 

Elinizdeki pay miktarı, Yeterliyse; hemen dairenin sahibi olabilirsiniz. Yetersizse; projenin satış tutarı üzerinden elinizdeki pay oranı miktarına göre paranızı alabilirsiniz.

 

5) ZAMAN VE NEREDE BAŞLAYACAK?

 

İlk proje Başakşehir’de. Talepler 29-31 Mart arası toplanacak.

 

6) Gayrimenkul sertifikası alsam mı?

 

Soru : Gayrimenkul sertifikası ile nasıl ev alabilirim? 42.5 TL’lik paylar gerçekten doğru mu? Selim

 

Cevap: Doğru ama bu fiyat sadece Başakşehir’deki proje için geçerli ve sadece tek bir payın fiyatı. Önce nedir iyice bil ki kendine uygun şekilde değerlendir.

 

7) Vadede kararsızım.

 

Soru: 25 bin TL krediye ihtiyacım var ama vadesine bir türlü karar veremedim. Ne yapsam? ● Sedat

 

Cevap: Sedat, ne kadar uzun vade, aylık o kadar düşük taksit olur. Ama ödediğin toplam faiz yükü de vadeyle birlikte artar. Arada dengeyi sen bul. 25 bin TL ihtiyaç kredisi aldığında,

 

– 12 ayda aylık 2290 TL, toplam 27 bin 500 TL

– 24 ayda aylık 1250 TL, toplam 29 bin 900 TL

– 36 ayda aylık 850 TL, toplam 31 bin 800 TL

– 48 ayda aylık 710 TL toplamda 34 bin 200 TL oluyor.

– Vergiler ve sigorta hariç. Anapara üzerinden yüzde 0.5 civarında (125 TL) masraf ödenir.

 

 

 

Posta