Sektördeki yeni düzenlemelerle yerli ve yabancı yatırımların artması bekleniyor. işte sektörde adından söz ettiren temsilcilerin değerlendirmeleri….
Türk inşaat ve gayrimenkul sektörü, referandum sonuçlarını sevinçle karşıladı. KDV, harç, yabancıya vatandaşlık alanında yapılan yeni düzenlemelerin önemli katkı yaptığı sektör, seçim atmosferinin bitmesinin ardından yerli ve yabancı yatırımların büyük ivme kazanmasını bekliyor.
Yatırımların artması ve Türkiye’nin gayrimenkulde yatırım fırsatlarını yabancılara daha iyi anlatması hedeflenirken, sektörün ekonomiye ve istihdama olan etkisinin bu sayede güçlenerek devam edeceği belirtiliyor. Siyasi gündemin bitmesiyle artık işe sarılma zamanının geldiğini belirten sektör yetkilileri, yeni dönemde yatırımların önünün açılacağı, karar alma süreçlerinin hızlanacağı, istikrarın devam etmesiyle gayrimenkul sektöründe canlılığın artarak süreceği yorumunda bulundu. Sektör oyuncuları, 17 Nisan tarihinden itibaren ivmenin yükselmeye başladığını, dünya genelinde yatırımların Türkiye’ye akacağını da vurguladı.
‘İşimize odaklanacağız’
Sur Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, referandumun olgun bir ortamda geçtiğini ve köklü bir değişikliğe imza atıldığını söyledi. Türkiye’nin bundan sonra ‘istikrar’ sorunu olmayacağını kaydeden Elmas, “Güçlü hükümetler olacak. Ekonominin en çok istediği şey de budur, öngörülebilirlik, istikrarlı, karar alabilen yönetimler. Erken seçim ihtimali de ortadan kalktı. Hepimiz ekonomiye odaklanacağız” dedi. Sektörün ise gelecek endişesinin bulunmadığı ortamda ivme kazanacağını belirten Elmas, “Konut satışlarının hızla bugünden itibaren artacağını düşünüyorum. Hepimiz bu kadar siyasi gündemden yorulduk. İşimize gücümüze odaklanıp ekonomiyi, istihdamı büyütmeye çalışacağız” dedi.
‘Reformların önü açılır’
DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da, geçmişe bakıldığında Türkiye’nin tek başına iktidarlar döneminde yükseldiğine dikkat çekerek, “Eğer hedefimiz milli gelirde kişi başına 25 bin dolar ise mutlaka tek başına iktidar olmalıdır. Aksi takdirde bu hedefe ulaşmak çok zor” dedi.
Yeniden atağa kalkarak 2023 vizyonuna dönülmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Türkiye’nin potansiyelini her alanda dünyaya yeniden hissettirmeliyiz. Referandum sonuçlarının ekonomide istikrarın garantisi olacağına inanıyorum. Yapısal reformların önü açılacak. Finans sektörü güçlenecek. Mega projeler hızlanacak. Yatırımların önü açılacak. Bürokratik tıkanıklık aşılacak. Karar alma süreçleri hızlanacak. Ülkemizde istikrarın devam etmesi ile beraber gayrimenkul sektörü de canlılığını artırarak sürdürecektir” diye konuştu.
‘Yükselişimiz hızlı olacak’
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, ülkenin refahı yönünde bir karar alındığını belirterek, “Türkiye için yeni bir sabaha uyandık. İnanıyorum ki, 17 Nisan sabahı yeni Türkiye’nin yükselişinde önemli bir gün olacak. Çok kısa bir sürede ekonomik alanda hareketlenmenin başlayacağını düşünüyorum. Referandum öncesinde yatırımlarını beklemeye alan yatırımcı bir kitle mevcuttu. Bu kitlenin geri dönüşlerini alacağız. Yeni dönemde Türkiye’nin yükselişi çok daha hızlı olacaktır. Ülkemizin ve sektörümüzün geleceğine güvenimiz tam” açıklamasında bulundu.
‘Yatırımlar ülkeye akacak’
Aşçıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, seçim ve belirsizlik ortamlarında inşaatta yapılan düzenlemelere, tüm uğraşlarına karşın Arap sermayesi başta olmak üzere Türkiye’ye bu yatırımları çekmekte zorlandıklarını anımsatarak, “Bugünden itibaren bu durumu kırdık, şimdiden işler başladı” dedi. Aşçıoğlu, “Arap dünyasından çok ciddi bir sermaye akışı olacak. Avrupa ekonomisini, Amerika ekonomisini ayakta tutan Arap sermayesidir. Milyarlarca dolar buralarda işlem görüyor. Artık ciddi bir bölümü Türkiye’ye akacak” dedi.
‘Kalkınmaya büyük katkı’
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, “Hükümetimiz 2003 yılından beri başarıyla devam ettirdiği siyasi istikrarı, halkımızdan ‘Evet’ oyu alarak taçlandırdı” ifadelerini kullanarak, Türkiye’nin dünyanın en etkili ve en büyük 10 ekonomisinden biri olma adına en önemli adımı attığını dile getirdi. Kuzu, “Koalisyon döneminde yaşanan çift başlılık artık geride kaldı. Türk iş dünyası olarak sonuçların ülkemizin kalkınma mücadelesine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Kuzu Grup olarak yatırım, üretim ve istihdam için daha çok çalışmaya hazırız” dedi.
‘İstikrar sorunu kalmadı’
Özyurtlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise, Türkiye’nin önünde istikrar sorunu kalmadığını dile getirerek, şöyle konuştu: “Siyası istikrarla özellikle gayrimenkul sektörü, büyük ölçüde rahatlayacaktır. Yabancı yatırımcılar başta Suudi Arabistan ve Katar olmak üzere Körfez ülkeleri ve Arap dünyasından da ciddi yatırım geleceğini düşünüyorum. Kısa ve orta vadede Arapların 120 milyar dolar yatırım yapacağı beklentisi var. Bu yatırımlar sektörün canlı günlerine dönmesini sağlayacaktır.”
‘Büyük başarılara imza atacağız…’
Türkiye Müteahhitler Birliği’nden yapılan açıklamada ise, yeni dönemde Türk müteahhitlerinin daha büyük başarılara imza atacağına vurgu yapılarak, “Demokrasimizin en önemli göstergesi olan halk oylamasındaki sonucun, Türkiye’nin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefine katkı sağlaması hepimizin en büyük temennisidir. Gerçekleştirilen Anayasa değişikliği ile Türkiye’nin son dönemde yaşadığı zorlu süreçten, birlik ve beraberlik içinde daha da güçlenerek çıkması ortak arzumuzdur. Bugüne kadar 115 ülkede 9 bine yakın projeye imza atan ve dünyada bir marka haline gelen Türk müteahhitlerinin, yeni dönemde sağlanacak altyapı ve kurulacak sistemle çok daha büyük başarılara imza atacağına inanıyoruz” denildi.
Habertürk